Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κουβέλης: Δεν πάμε σε συνέδριο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών

 «Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζουν ακόμα πολλά» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ

kouvelis-fotisA

Αυστηρό μήνυμα προς όλους τους συντρόφους του στη ΔΗΜΑΡ που έχουν δηλώσει ότι θα απέχουν από το συνέδριο του κόμματος στέλνει μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, διαμηνύοντας πως «δεν πάμε σε ένα συνέδριο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» και σπεύδει να επισημάνει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαφοροποιήσεων υπογραμμίζοντας την ανάγκη » να βαδίσει η ΔΗΜΑΡ ενωμένη, χωρίς φατριασμούς και ομαδοποιήσεις». Παράλληλα ο κ. Κουβέλης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συστράτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό την βασική προυπόθεση όμως «να υπάρξουν προγραμματικές συμφωνίες επί συγκεκριμένων πολιτικών», εκτιμά ότι θα είναι δύσκολο να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας η παορύσα Βουλή και σημειώνει ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Ειδικότερα ο κ. Κουβέλης σχολιάζοντας τις διαφορετικές φωνές που εκφράζονται στη ΔΗΜΑΡ εν όψει του Συνεδρίου του κόμματος τονίζει:  «Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός μας, έδωσα όλες τις προσωπικές και πολιτικές διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να πάμε σε ένα συνέδριο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, αλλά σε ένα συνέδριο συνθέσεων. Κι αυτή τη διαδικασία την έχει ανάγκη η Δημοκρατική Αριστερά. Ορισμένοι επιμένουν να μην το αντιλαμβάνονται και να αντιμετωπίζουν την προσφυγή στη συλλογικότητα του κόμματός μας με καχυποψία. Είναι επιλογή τους. Θέλω απλώς να τους υπενθυμίσω ότι στις σημαντικές πολιτικές καμπές – και τέτοια είναι για τη Δημοκρατική Αριστερά η στιγμή που διανύουμε – δεν υπάρχει άλλος δρόμος, άλλη δημοκρατική λύση, από τον βαθύ, ειλικρινή και δημοκρατικά οργανωμένο διάλογο». Παράλληλα υπογραμμίζει ότι δεν έχουν θέση στη ΔΗΜΑΡ «φατριασμοί, ομαδοποιήσεις και τυφλές ρήξεις» και διαμηνύει ότι όποιος επιλέξει αυτές τις πρακτικές «θα έχει και την ευθύνη των επιλογών του».

Επαναλαμβάνοντας το αίτημα του για τη δημιουργία «ενός προοδευτικού μπλοκ εξουσίας μεταξύ Κεντροαριστεράς και Αριστεράς» και ερωτηθεί αν σε αυτό το εγχείρημα έχει θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουβέλης αναφέρει πως «η κοινωνία έχει ανάγκη από μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση, στην οποία έχουν θέση όλα τα κόμματα που αντιπαρατίθενται στον νεοφιλελευθερισμό και συγκλίνουν στη θέση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το τούνελ της κρίσης, παραμένοντας εντός του ευρώ», υπογραμμίζει ωστόσο ότι προυπόθεση για αυτή τη σύγκλιση είναι «οι προγραμματικές συμφωνίες επί συγκεκριμένω πολιτικών» και παραδέχεται ότι προς το παρόν» σε αυτό τον τομέα με τον ΣΥΡΙΖΑ, μας χωρίζουν πολλά».

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν αποκλείει από το διάλογο ούτε το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε και το Ποτάμι αρκεί να μη γίνει ο διάλογος «σε κενό πολιτικής» και διευκρινίζει ότι ο όρος «χωροτάκτες» που χρησιμοποίησε στην πρόσφατη ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή, αναφέρεται σε «εκείνους που κάποτε εκθείαζαν το ρόλο της ΔΗΜΑΡ στην πολιτική σκηνή και τώρα επιδιώκουν να της δείξουν δρομολόγιο».

Τέλος εκφράζει την εκτίμηση πως » ο σχηματισμός προεδρικής πλειοψηφίας είναι εξαιρετικά δυσχερής» και επισημαίνει ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες».

By