Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κουβέλης: Θα υπάρξει νέο κούρεμα τους χρέους

Αυτό υπαγορεύεται και από την οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας, αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

 

fosphotos.com | Alexandros Katsis
fosphotos.com | Alexandros Katsis

«Η κυβερνητική λειτουργία κρίνεται θετική, με το δεδομένο ότι ανταποκρίνεται σε εκείνα που προσδιορίζουν τις άμεσες προτεραιότητες. Πρέπει όμως το κυβερνητικό έργο να αποκτήσει συνεκτικότητα και ταχύτητα», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του χρέους τόνισε ότι «εκτιμώ ότι θα υπάρξει. Αυτό υπαγορεύεται πλέον όχι μόνον από την οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας και πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και συνολικότερα της Ευρώπης», ενώ για την επανδιαπραγμάτευση του μνημονίου δήλωσε «Μπορεί. Άλλωστε, τα όσα προανέφερα αποτελούν μέρος μιας τέτοιας επαναδιαπραγμάτευσης».

Για τις απολύσεις στο Δημόσιο, δήλωσε ότι «η μαχητικότητα της ΔΗΜΑΡ αφορά όλους τους εργαζόμενους. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στο δημόσιο, επισημαίνω ότι το μέγεθος της δημόσιας διοίκησης που διογκώθηκε με αθρόες προσλήψεις των τελευταίων ετών, περιορίζεται δραστικά. Από το 2010 μέχρι το τέλος του 2015 ο αριθμός των απασχολουμένων θα έχει μειωθεί κατά 150.000 με συνταξιοδοτήσεις. Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με ό,τι ισχύει στα κράτη – μέλη της Ε.Ε., ενώ το μισθολογικό κόστος βρίσκεται χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οποιαδήποτε πολιτική απολύσεων είναι επομένως και περιττή και δεν αποδίδει κανένα δημοσιονομικό όφελος. Αντίθετα, θα υπάρξουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία, εάν προστεθούν μερικές χιλιάδες ακόμη στους σημερινούς ενάμιση εκατομμύριο ανέργους και μάλιστα σε περιβάλλον βαθιάς ύφεσης».

Επίσης, για τις πιέσεις της τρόικας υπογράμμισε ότι «η τρόικα και οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να καταλάβουν και να αποδεχθούν ότι η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια της αντοχής της. Δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις. Η οικονομία της χώρας χρειάζεται αναπτυξιακή στήριξη».

Τέλος, για την ιθαγένεια επεσήμανε ότι «οι αλλαγές στο νόμο για την ιθαγένεια, μετά την απόφαση του Σ.τ.Ε. πρέπει να είναι συμβατές με τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τα ισχύοντα σε χώρες της Ε.Ε. Απαγορευτικές διατάξεις οι οποίες θα περιστέλλουν ή και θα εξαφανίζουν το δικαίωμα στην ιθαγένεια, θα μας βρουν αντίθετους. Αντίθετους θα μας βρουν και διατάξεις που υποβαθμίζουν τα αντικειμενικά κριτήρια – έτη παραμονής, εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης – υπέρ αδιευκρίνιστων και επικίνδυνων «υποκειμενικών» αξιολογήσεων. Επιμένουμε ότι πρέπει ιδιαίτερα να αναγνωρίζεται και να εξασφαλίζεται το δικαίωμα στην ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στη χώρα μας. Η Ν.Δ. οφείλει να το αντιληφθεί».

 

 

By