Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Κουρεμένες» και οι προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Κύπρο.

 

Του Νίκου Φιλιππίδη

economydownΥπό πίεση βρίσκονται δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, καθώς το νησί αποτελεί τον τέταρτο σε μέγεθος εμπορικό έτερο της Ελλάδας. Για σημαντικές απώλειες κάνουν λόγο οι Έλληνες Εξαγωγείς, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Ήδη, από το 2012 έχουν καταγραφεί σημαντικές πιέσεις στον υπ” αριθμόν 4 καλύτερη αγορά του κόσμου για τα ελληνικά προϊόντα, με την αξία των εξαγωγών να υποχωρούν για πρώτη φορά κάτω από το 1 δισ. ευρώ, μετά το 2007, ύστερα από μείωση της τάξης του 5,7%. Όπως τόνισε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, «οι εξελίξεις στην Κύπρο δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία στους Έλληνες Εξαγωγείς. Ήδη από τις ελληνικές εξαγωγές «λείπουν» 60 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης των εξαγωγών το 2012 και κάθε μείωση της αγοραστικής δύναμης των Κύπριων καταναλωτών το 2013, θα προκαλέσει νέες πιέσεις.

Στις ελληνικές επιχειρήσεις με έντονη παρουσία στην κυπριακή αγορά περιλαμβάνονται όμιλοι όπως είναι η Coca-Cola 3Ε, ο όμιλος Φουρλή (ΙΚΕΑ), ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων που ελέγχει μερίδιο άνω του 32% στην αγορά καυσίμων, η Γρηγόρης Μικρογεύματα, η Public, η 3Ε, η Jumbo, η Ηλεκτρονική Αθηνών κ.ά. Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι πως υπάρχουν όμιλοι, όπως η DEMCO του επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά και η Printec Group, οι οποίοι έχουν μεταφέρει την έδρα τους στην Κύπρο.

Άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι όπως ο όμιλος του Ανδρέα Βγενόπουλου, μετά την «περιπέτεια» με την Λαική, έχει δρομολογήσει εδώ και έναν χρόνο την σταδιακή αποχώρηση της MIG από το νησί. Ήδη έχει πωληθεί η γαλακτοβιομηχανία Vivartia Cyprus, η συμμετοχή στον κλάδο υγείας έχει πωληθεί ενώ πρόσφατα σταμάτησαν και τα δρομολόγια της Olympic Air προς την Λάρνακα. Ο όμιλος διατηρεί ακόμα παρουσία μέσω των Goody’s, Everest και Flocafe, ενώ το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο είναι το ξενοδοχείο Hilton Λευκωσίας.

 

 

By