Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κούρεμα στα πρόστιμα και αύξηση των δόσεων για χρέη προς τα ταμεία

Οι όροι της νέα ρύθμισης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν συνδιαμορφωθεί με προτάσεις και παρατηρήσεις που έχουν ανταλλάξει με την τρόικα το τελευταίο διάστημα αρμόδια στελέχη υπουργείων και ασφαλιστικών ταμείων

asfalistikatameia_aftodioikisi.gr_

Αύξηση των δόσεων προβλέπει το νέο σχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών προς τα ταμεία. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το τελικό σχέδιο περιλαμβάνει την αύξηση των δόσεων σε 72, τη διαγραφή του 40% των προστίμων και προσαυξήσεων στις τελευταίες δόσεις και την ένταξη στο νέο πακέτο της ρύθμισης όλων των  ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2014. Όσοι δεν είναι σε ρύθμιση θα έχουν την ευκαιρία να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους με αίτηση εντός δύο ή τριών μηνών. Όσοι είχαν ρύθμιση και έμειναν εκτός θα μπορούν να ενταχθούν στις 72 δόσεις για το υπόλοιπο μέρος της οφειλής.Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη 16 Ιουλίου σε συνάντηση με την τρόικα.

Το σχέδιο για τη ρύθμιση των 72 δόσεων επελέγη ανάμεσα σε σενάρια για 48 έως και 100 δόσεις και θα εφαρμοστεί πιθανότατα ενιαία και για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να συνδυαστεί και με την ενοποίηση της είσπραξης φόρων και εισφορών μέσω εφορίας από έναν ενιαίο «λογαριασμό». Σημειωτέον ότι για τη «συνείσπραξη» φόρων και εισφορών είναι πιθανό να καθοριστεί μια νέα και ενιαία κλίμακα με ένα ελάχιστο ποσό ασφαλιστικών εισφορών που θα κλιμακώνεται βάσει εισοδήματος.

Οι όροι της νέα ρύθμισης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν συνδιαμορφωθεί με προτάσεις και παρατηρήσεις που έχουν ανταλλάξει με την τρόικα το τελευταίο διάστημα αρμόδια στελέχη υπουργείων και ασφαλιστικών ταμείων.

Ήδη, στο υπουργείο Εργασίας γίνεται και η νομοτεχνική επεξεργασία της ρύθμισης προκειμένου στη συνάντηση της ερχόμενης Τετάρτης να είναι έτοιμη για να δοθεί στην τρόικα. Το «κλειδί»΄της νέας ρύθμισης και ο στόχος ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατό περισσότεροι από τους 750.000 οφειλέτες είναι ο χρόνος υποβολής αιτήσεων.Για την ένταξη στη ρύθμιση θα δοθεί χρόνος δύο μηνών, και θα είναι οι μήνες Αύγουστος και Σεπτέμβριος με πιθανότητα παράτασης και για τον Οκτώβριο.

Οι επιχειρήσεις

Τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα δείχνουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις. Στο ΙΚΑ για παράδειγμα σύμφωνα με στοιχεία Μαΐου:

  • Σε ρύθμιση από 48 έως 36 δόσεις είναι 33.467 οφειλέτες σε σύνολο 428.132 οφειλετών.
  • Τα ανείσπρακτα χρέη από καθυστερούμενες και ληξιπρόθεσμες εισφορές ανέρχονται σε 8,6 δισ. ευρώ και από αυτά μπήκαν σε ρύθμιση μόλις 426,14 εκατ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 50% των μηνιαίων του εισπράξεων!
  • Η αναμενόμενη είσπραξη στο τέλος του 2014 από τη ρύθμιση είναι μόλις 86, 38 εκατ. ευρώ
  • Στον ΟΑΕΕ η κατάσταση είναι οριακή καθώς:
  • Από τους 370.000 οφειλέτες του, μόνον οι 24.996 είναι στη ρύθμιση των 48 έως 36 δόσεων.
  • Ένας αριθμός 16.050 οφειλετών που είχαν ρύθμιση βγήκαν εκτός λόγω αδυναμίας πληρωμής υψηλών δόσεων και τρεχουσών εισφορών.
  • Η αναμενόμενη είσπραξη από τη ρύθμιση αυτή για το τρέχον έτος είναι μόλις 22,17 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με τις 72 δόσεις, εφόσον δώσει την τελική έγκριση η τρόικα, θα πάρουν ανάσα οι επιχειρήσεις και τα Ταμεία θα αποφύγουν το κραχ.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

By