Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Κούρεμα» στα πρόστιμα της εφορίας

Διορθωτικές κινήσεις με περιορισμό του ύψους των προστίμων που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ

ypoikA

Διορθωτικές κινήσεις με περιορισμό του ύψους των προστίμων που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία για τη μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και για τη μη έκδοση αποδείξεων επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος των αλλαγών που μελετώνται είναι τα πρόστιμα να διαμορφωθούν σε επίπεδα που είναι πιο ρεαλιστικά χωρίς παράλληλα να αποδυναμωθεί ο ρόλος τους στη φορολογική συμμόρφωση.

Οι αναπροσαρμογές που επεξεργάζεται ήδη το επιτελείο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη αφορούν, μεταξύ άλλων, το υψηλό πρόστιμο των 1000 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ ( 2500 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις) που συναντούν ήδη τις έντονες αντιδράσεις των λογιστών και επιχειρήσεων.

Παράλληλα, μελετώνται αλλαγές στο ύψος των προστίμων που προβλέπονται για τη μη έκδοση αποδείξεων. Εξετάζεται η καθιέρωση ενός πλαφόν στο πρόστιμο των 1000 ευρώ που προβλέπεται για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδεται ώστε το συνολικό ποσό να μην αυξάνεται απεριόριστα.

Διορθώσεις εξετάζονται και στη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει την υποθήκευση ακινήτου από την πλευρά του φορολογούμενου στην περίπτωση που θέλει να μεταβιβάσει με γονική παροχή ακίνητο στα παιδιά του και έχει χρέη προς το δημόσιο ακόμη και αν αυτά έχουν ρυθμισθεί και πληρώνονται κανονικά. Εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η διάταξη να μην ισχύει για μικρά ποσά οφειλών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By