Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κρίσιμη συνεδρίαση για μέλλον του ευρώ στην Κύπρο

Η έξοδος της χώρας από το ευρώ θα έχει δραματικές συνέπειες, προειδοποιούν οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών.

fosphotos.com | Yiannis Kourtoglou
fosphotos.com | Yiannis Kourtoglou

Την κύρωση ή μη του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης με την τρόικα αποφασίζει σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τους συσχετισμούς δυνάμεων που έχουν διαμορφωθεί, το αποτέλεσμα της σημερινής κρίσιμης για το μέλλον της Κύπρου, ψηφοφορίας θα είναι οριακό. Υπέρ αναμένεται να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ (20 στον αριθμό) και του ΔΗΚΟ (οκτώ βουλευτές), ενώ καθοριστική αναμένεται να αποβεί η ψήφος του βουλευτή του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος φέρεται να κλίνει προς το «ναι».

Κατά θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ (19 βουλευτές), της ΕΔΕΚ (πέντε βουλευτές), ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Σήμα κινδύνου εξέπεμψαν τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, οι οποίοι κάλεσαν την κυπριακή βουλή να κυρώσει τη δανειακή σύμβαση, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Κύπρος θα οδηγηθεί σε πλήρη οικονομική κατάρρευση και  οι συνέπειες της εξόδου από την Ευρωζώνη θα είναι «δραματικές».

Χθες η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ αποφάσισε να προτείνει ως εναλλακτική διέξοδο την έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη. Στην πρόταση γίνεται λόγος για «διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ» και διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι  η παραμονή στο μνημόνιο «θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα διαχείρισης του φυσικού αερίου».

By