Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κριμαία: Με το όπλο στη σκανδάλη η Ρωσία

Ισχυροποίηση των ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της χώρας

ukraine600_030314

Μπορεί για σήμερα, Πέμπτη, οι ηγέτες της Δύσης να κράτησαν μια περισσότερη σκληρή στάση απέναντι στην Ρωσία για το ζήτημα της Κριμαίας, ωστόσο ο Βλάντιμιρ Πούτιν συνεχίζει να έχει το πρώτο λόγο για τα γεγονότα στην περιοχή, με το ρωσικό στρατό να εντείνει τις ασκήσεις ετοιμότητας με συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι στις ασκήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία, στις οποίες θα συμμετέχουν πάνω από 8.500 στρατιώτες, θα αναπτυχθούν όπλα πυροβολικού, όπως εκτοξευτές ρουκετών και αντιαρματικά όπλα.

Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται στις περιοχές Ροστόφ, Μπελγκορόντ και Κουρσκ και θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Καζάνι που βράζει η ανατολική Ουκρανία

Το έντονο κλίμα κατά της κυβέρνησης του Κιέβου συνεχίζεται και στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, καθώς στο Ντόνιεσκ σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ ρωσόφιλων και φιλοδυτικών Ουκρανών, με την τοπική αστυνομία να παρεμβαίνει για να διακόψει τις αναταραχές.

Ο εκτελών χρέη προέδρου, Αλεξάντερ Τουρνίκοφ, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα «είναι έτοιμες να εισβάλουν» στην Ουκρανία, εκτίμησε, πάντως, ότι οι διεθνείς προσπάθειες θα μπορούσαν να θέσουν τέλος στην «επιθετικότητα» της Ρωσίας και να ανατρέψουν τον κίνδυνο πολέμου.

Σε ανακοίνωσή του στην προεδρική ιστοσελίδα, αναφέρεται ότι ο Τουρνίκοφ είπε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι όταν οι ρωσικές δυνάμεις έλαβαν τον έλεγχο της Κριμαίας την περασμένη εβδομάδα, άλλες μονάδες που είχαν συγκεντρωθεί στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, «ήταν έτοιμες για μια εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή».

Μπρα-ντε-φερ Ουάσινγκτον – Μόσχας

Μιλώντας στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι προειδοποίησε τη Ρωσία ότι «οποιαδήποτε επέμβαση στην Ουκρανία θα φέρει κυρώσεις και από τις ΗΠΑ αλλά και από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

puskov ukraine

Από την πλευρά του, ο  Αλεξέι Πουσκόφ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμας, τόνισε σήμερα πως η  επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, με αφορμή την ουκρανική κρίση, που θα οδηγούσε σε περιορισμούς σε μια ενδεχόμενη απαγόρευση εισόδου των Ρώσων πολιτικών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προκαλούσε την ανάλογη αντίδραση της Μόσχας

«Ασφαλώς, η Ρωσία θα απαντήσει με αντίστοιχα μέτρα», είπε ο Πουσκόφ, μιλώντας στο πρακτορείο «Ιτάρ-Τας».

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο «άνευ προηγουμένου πάγωμα» των πολιτικών επαφών, συνέχισε ο Ρώσος αξιωματούχος, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση αυτή «θα ήταν χειρότερη απ” ό,τι συνέβαινε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου».

 

By