Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κρούγκμαν: Πάνω από την Ευρώπη το φάντασμα της ανάφλεξης

«Κάθε φορά που υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, κάτι άλλο πάει λάθος», λέει ο γνωστός οικονομολόγος

Nobel Prize winning economist Krugman talks to the audience during a conference about the current global crisis, in Sao PauloΓια κίνδυνο ανάφλεξης στην Ευρώπη προειδοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, επισημαίνοντας ότι οι δυσκολίες δεν έχουν καμφθεί και ότι «κάθε φορά που υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, κάτι άλλο πάει λάθος».

Ο γνωστός οικονομολόγος τονίζει πως «όταν η Ελλάδα έπιασε τέλμα πριν 4 χρόνια, μερικοί αναλυτές ανάμεσα τους και εγώ, νομίσαμε ότι μπορεί να βλέπαμε το τέλος του ευρώ. Άλλοι ήταν πιο αισιόδοξοι, καθώς πίστευαν ότι η προσωρινή βοήθεια για τις μεταρρυθμίσεις σύντομα θα παρήγαγε ανάκαμψη». Όπως επισημαίνει όμως «και οι δύο μεριές ήταν λάθος» καθώς όπως υποστηρίζει το αποτέλεσμα είναι «μια κυλιόμενη κρίση η οποία δεν φαίνεται ποτέ να βρίσκει κάποιο είδος λύσης».

Και αυτό γιατί κατά τον Κρούγκμαν «κάθε φορά που η Ευρώπη φαίνεται έτοιμη να πέσει από τον γκρεμό, οι διαμορφωτές της πολιτικής βρίσκουν έναν τρόπο να αποφύγουν την ολική καταστροφή. Αλλά και κάθε φορά που υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, κάτι άλλο πάει λάθος».

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι «το φάντασμα της ανάφλεξης αιωρείται πάνω από την Ευρώπη» εκτιμώντας ότι «η συζήτηση για την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί, αρχίζει να γίνεται πολύ άσχημη» παρά τις πρόσφατες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η ΕΕ έχει στρίψει την γωνία, πως η εμπιστοσύνη στις αγορές επέστρεφε και πως η ανάπτυξη θα συνεχιζόταν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By