Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στην Πελοπόννησο

Ξεκινούν εντατικά από αύριο οι ψεκασμοί

tatoulisA

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εξαπλωθεί η νόσος του καταρροϊκού πυρετού καθώς πολλά κοπάδια έχουν μολυνθεί. Το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου συνεδρίασε σήμερα και εξέτασε το πρόβλημα παρουσία κτηνοτρόφων.

H διευθύντρια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας ανέφερε ότι το πρόβλημα εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και τόνισε ότι έχουν προσβληθεί 88 κοπάδια σε όλη την Περιφέρεια, με διαπιστωμένα κρούσματα σε 3ο κοπάδια στην Αρκαδία, 45 στη Λακωνία, 11 στη Μεσσηνία και από ένα σε Αργολίδα και Κορινθία, ενώ πρόσθεσε ότι ο αριθμός αυτό ενδέχεται να αυξηθεί καθώς υπάρχουν πολλά περιστατικά που διερευνούνται.

Οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων και ζήτησαν άμεσα να τους χορηγηθούν φάρμακα και να ενισχυθούν από το κράτος με ζωοτροφές, καθώς δεν επιτρέπεται η μετακίνηση των ζώων και οι ίδιοι δεν αντέχουν οικονομικά να ανταποκριθούν.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας κινήθηκαν άμεσα παρά την έλλειψη επιστημονικού προσωπικού. Επιπλέον, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας, με καθηγητές κτηνιατρικής και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να εξεταστεί εξονυχιστικά το πρόβλημα.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν για αδράνεια και αδιαφορία την περιφερειακή αρχή, λέγοντας πως η Περιφέρεια είχε ενημερωθεί για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού από τον χειμώνα και δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα.

Τελικά, το περιφερειακό συμβούλιο κατά πλειοψηφία ενέκρινε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την αναπτυξιακή εταιρεία ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Α.Ε., ύψους 498.000 ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης του εντόμου που είναι φορέας του καταρροϊκού πυρετού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Με τη σύμβαση αυτή θα δοθεί η δυνατότητα να χαρτογραφηθούν οι κτηνοτροφικές μονάδες, να οριοθετηθούν οι περιοχές που είναι για ψεκασμό και να ξεκινήσουν εντατικά από αύριο οι ψεκασμοί για να περιοριστεί η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού.

By