Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Κρυφάκουγε» και…η Βραζιλία

Στο στόχαστρο της Βραζιλίας οι διπλωμάτες από Ρωσία, Ιράν και Ιράκ καθώς και την πρεσβεία των ΗΠΑ

brazil728_041113

Η Βραζιλία κατασκόπευε τη δεκαετία του 2000 τους διπλωμάτες της Ρωσίας, του Ιράν και του Ιράκ στις πρεσβείες τους και στις κατοικίες τους, καθώς και χώρους τους οποίους η Μπραζίλια είχε ενοικιάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έγγραφο των Υπηρεσιών Πληροφοριών που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το έγγραφο της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Βραζιλίας (Abin) αναφέρει ότι από το 2003 έως το 2004, υπό την προεδρία του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, παρακολουθούνταν Ρώσοι στρατιωτικοί που εμπλέκονταν σε διαπραγμάτευση για στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς και ο πρώην γενικός πρόξενος της χώρας στο Ρίο ντε Ζανέιρο, Ανατόλι Κασούμπα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de São Paulo, η Abin παρακολουθούσε επίσης τον ιρανό πρεσβευτή στην Κούβα Σεγιέντ Νταβούντ Μοχσενί Σαλεχί Μονφαρέντ όταν επισκέφθηκε τη Βραζιλία από τις 4 ως τις 14 Απριλίου 2004.

Επιπλέον, η Υπηρεσία Πληροφοριών της Βραζιλίας κατασκόπευε τον Ιρακινό πρεσβευτή λίγο πριν την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ το 2003, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας παρακολουθούσε επίσης αίθουσες που χρησιμοποιούσε η αμερικανική πρεσβεία στην Μπραζίλια, όπου βρίσκονταν υπολογιστές, εξοπλισμοί επικοινωνίας και ασυρμάτου, καθώς υπήρχαν υπόνοιες ότι χρησίμευαν για επιχειρήσεις κατασκοπείας.

Η αμερικανική πρεσβεία έχει διαψεύσει ότι διεξήγαγε οποιαδήποτε δραστηριότητα κατασκοπείας και επισημαίνει ότι στους χώρους αυτούς διέθετε «απλό» εξοπλισμό, όπως ασυρμάτους.

Οι παρακολουθήσεις αυτές, τις οποίες αποκάλυψε η εφημερίδα «ήταν μια επιχείρηση αντικατασκοπείας», όπως αναφέρει η βραζιλιάνικη προεδρία σε σημερινή της ανακοίνωση.

«Οι επιχειρήσεις που αναφέρονται έγιναν βάσει των βραζιλιάνικων νόμων περί προστασίας των εθνικών συμφερόντων» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι πήρε συνεντεύξεις από πολλούς πρώην εργαζόμενους στην Υπηρεσία Πληροφοριών, πράκτορες και στρατιωτικούς προκειμένου να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των εγγράφων.

Η δημοσίευση των απόρρητων αυτών εγγράφων «αποτελεί αδίκημα και οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν στη Δικαιοσύνη», προειδοποίησε η προεδρία της χώρας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By