Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κυβέρνηση δικομματική, ψάχνει βουλευτές για στήριξη

Τα σενάρια πίσω από την πρόταση Μπακογιάννη για επιστροφή της ΔΗΜΑΡ. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 154 τρομάζει

THEPAPER

Η πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη να καλέσει ο Αντώνης Σαμαράς τη ΔΗΜΑΡ σε συζήτηση για μία νέα προγραμματική συμφωνία και για συμμετοχή στην κυβέρνηση, «τάραξε τα νερά» χθες και αποκάλυψε τις έντονες διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο ευρύτερο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά την πρόταση μομφής στην οποία η κυβερνητική πλειοψηφία έμεινε με 154 βουλευτές.

Θετικός στην παρέμβαση της πρώην υπουργού εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος, αλλά το κυριότερο ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σχολίασε πως η κ.Μπακογιάννη παραβιάζει ανοιχτές θύρες, καθώς ήδη ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν δείξει πως οι πόρτες είναι ανοιχτές για τη ΔΗΜΑΡ. Άλλωστε μετά την αποχώρηση του Φώτη Κουβέλη από την τρικομματική, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν έχουν απομακρυνθεί τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που είχαν τοποθετηθεί στον κρατικό μηχανισμό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου άλλωστε το πρωί της Πέμπτης δήλωσε στον Ant: «Δεν έδιωξε κανείς τη ΔΗΜΑΡ. Μόνη της αποφάσισε να φύγει».

Στην πραγματικότητα το Μαξίμου δεν ποντάρει τόσο στην -άμεση τουλάχιστον- επιστροφή της ΔΗΜΑΡ, όσο στην έμμεση στήριξη της, με την ανοχή της ή και την ψήφο υπέρ της κυβέρνησης σε κρίσιμες ψηφοφορίες που επίκεινται. Το παρών των 14 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ στην πρόταση μομφής εξελήφθη από τη δικομματική ως σαφής ένδειξη πως η Αγίου Κωνσταντίνου δε θέλει να πέσει η κυβέρνηση, καθώς εξάλλου όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΔΗΜΑΡ να κινείται οριακά στο αναγκαίο για την είσοδο στη Βουλή ποσοστό.

Η Νέα Δημοκρατία υπολογίζει περισσότερο σε επιστροφές ανεξαρτήτων βουλευτών ή δυσαρεστημένων για την προσέγγιση με το ΣΥΡΙΖΑ και τη γενικότερη πολιτική του Πάνου Καμμένου βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, προερχόμενων άλλωστε από τη γαλάζια παράταξη. Το φλερτ της Συγγρού στοχεύει κυρίως στους Τέρενς Κουίκ, Παύλο Χαϊκάλη, Παναγιώτη Μελά και Μαρία Κόλλια. Παρά την αρνητική στάση των βουλευτών που έχουν προσχωρήσει στη Νέα ΜΕΡΑ, η Ν.Δ εξακολουθεί να ελπίζει σε επάνοδο τους, όπως και στην επιστροφή του ανεξάρτητου Γιώργου Κασαπίδη, που ψήφισε παρών την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι πριν από ένα μήνα κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ ο Αντώνης Σαμαράς σε φιλικό διάλογο με δημοσιογράφους είχε αναφέρει πως ανεξάρτητοι βουλευτές τον έχουν διαβεβαιώσει προσωπικά ότι σε κρίσιμες ψηφοφορίες δεν θα ψηφίσουν κατά τρόπο που να απειλήσει τη συνοχή της κυβέρνησης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By