Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κυβέρνηση: πυροσβεστικό τηλεφώνημα

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Σαμαρά – Βενιζέλου

samaras beni4Να πέσουν οι τόνοι επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την  κρίση που προκάλεσε στην σχέση των κυβερνητικών εταίρων η νομοθετική πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά για τους  πλειστηριασμούς.

Ακαριαία αντέδρασε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και ακολούθησε η ΔΗΜΑΡ, ενώ κατά της σχετικής ρύθμισης τάχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί μια άτυπη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με κοινωνικά χαρακτηριστικά. Ο αιφνιδιασμός των 2 κυβερνητικών εταίρων τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων αναζωπύρωσε τη συζήτηση για «κυβέρνηση της Νέας  Δημοκρατίας», σε αντιδιαστολή με την «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», στην οποία μετέχουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ταράσσοντας τη γαλήνη του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι σφοδρές αντιδράσεις, αλλά και η απουσία συντονισμού του κυβερνητικού έργου (δεν έχει ακόμη κατατεθεί το τελικό  χρονοδιάγραμμα των απολύσεων) δημιούργησαν εντάσεις μεταξύ των 3 κομμάτων, επικαιροποιώντας το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για ανανέωση της προγραμματικής συμφωνίας.  Αρνητική ως προς την ύπαρξη κυβερνητικής κρίσης εμφανίστηκε την Παρασκευή η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ «άλλο διαφωνίες, άλλο κρίση κυβερνητική» ξεκαθαρίζει στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυριακάτικου τύπου, προηγήθηκε στα μέσα της εβδομάδας τηλεφώνημα του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ενόψει της νέας συνάντησης των πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη εβδομάδα. Παρά τις εκατέρωθεν προσπάθειες να αποσοβηθεί η ένταση, στην επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα συζητηθούν ο ανασχηματισμός, το πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης, αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις, με τις τελευταίες να αποτελούν το επόμενο κρίσιμο πεδίο για τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης.

 

By