Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κυβέρνηση VS Βιοχάλκο: 0-1

Η αγορά αναρωτιέται ποιος και γιατί δημιούργησε πολεμικό κλίμα

vioxalkobΤου Αντώνη Τάντουλου

Μια μικρή μεν, νίκη δε, μετρά ήδη ο όμιλος Βιοχάλκο απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία την Πέμπτη το μεσημέρι τροποποίησε την προς ψήφιση τροπολογία περί απαιτουμένης πλειοψηφίας 95% στην περίπτωση που ένας εισηγμένος όμιλος θελήσει να βγάλει τις μετοχές του από το χρηματιστήριο έστω και αν τις ανταλλάσσει με άλλες επίσης εισηγμένες.

Για την ακρίβεια αναγκάστηκε να προσαρμόσει το επίμαχη ποσοστό στο 90%, όπως δηλαδή ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες-οι οποίες και ακολουθούν τις κατευθύνσεις του Κοινοτικού χρηματιστηριακού δικαίου-προκειμένου να μην εκτεθεί για μια ακόμη φορά εξαιτίας επιπόλαιων αποφάσεων.

Ενώ την ίδια στιγμή η αγορά αναρωτιέται ποιος μπορεί να είναι ο «φωστήρας» που έκρινε σκόπιμο αντί να ακολουθήσει την τακτική του διαλόγου, να δημιουργήσει πολεμικό κλίμα μεταξύ ενός κορυφαίου βιομηχανικού ομίλου και του ελληνικού κράτους και μάλιστα σε τόσο κρίσιμο timing.

Με την επισήμανση πως ήδη το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και συζητείται τόσο στα εγχώρια όσο και στα διεθνή dealing rooms ως ένα ακόμη παράδειγμα της «ικανότητας» του Ελληνικού πολιτικού συστήματος να κατανοήσει τα μηνύματα των καιρών και τον τρόπο που λειτουργούν και σκέφτονται οι επενδυτές.

Εκείνοι δηλαδή που καλούμε επιμόνως και σε κάθε ευκαιρία να φέρουν κεφάλαια σε μια χώρα όπου και το τραπεζικό της σύστημα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει επενδύσεις και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον μόνο φιλικό δεν είναι.

«Και εμείς κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο εχθρικό», συμπληρώνουν τα σχόλια της χρηματιστηριακής πιάτσας της Αθήνας.

Όσον αφορά τώρα τη στάση της Βιοχαλκο το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται από τις ελάχιστες διαρροές από τον όμιλο, είναι πως παρακολουθεί τις εξελίξεις και σκοπεύει να προσαρμόσει το πλάνο της αναλόγως των τελικών αποφάσεων.

Επιμένει, δε, στην αρχική της δέσμευση για το ότι η μεταφορά της έδρας γίνεται μόνο για λόγους προσβασιμότητας σε τραπεζικό δανεισμό και ευνοϊκότερα επιτόκια, προβάλλοντας το ότι πάνω από το 80% του τζίρου της προέρχεται από εξαγωγές, που μπορούν να προεξοφληθούν από Ευρωπαϊκές τράπεζες.

Επιπροσθέτως δεν αποκλείεται η Βιοχάλκο να ζητήσει την έγκριση των μετόχων της προκειμένου να προχωρήσει, παράμετρος που πάντως γίνεται αρκετά πιο εφικτή τώρα που το απαιτούμενο ποσοστό μειώνεται στο 90% και με δεδομένο πως η οικογένεια Στασινόπουλου ελέγχει περίπου το 70% των μετοχών. Όπως προωθείται και η επιλογή της παράλληλης εισαγωγής των νέων μετοχών της βελγικής Viohalco SA και στο Euronext και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Το σίγουρο είναι πως η Βιοχάλκο την αρχική της απόφαση δεν σκοπεύει να την αλλάξει μια και δεν πρόκειται εμμονή εγωιστικού τύπου αλλά για κίνηση επιβίωσης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By