Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κυρώσεις σε ρώσους αξιωματούχους από τις ΗΠΑ

Χωρίς συμφωνία η νέα συνάντηση Κέρι – Λαβρόφ στη Ρώμη για αποκλιμάκωση της κρίσης

obama putin

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αποφάσισε να επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πάγωμα πόρων σε Ρώσους αξιωματούχους καθώς και σε αξιωματούχους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας τους οποίους κρίνει «υπεύθυνους» για το ότι «απειλείται η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα, η εθνική κυριαρχία ή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε μια εκτελεστική εντολή στο ανάλογο του προεδρικού διατάγματος, με στόχο να τιμωρηθούν οι Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι που η Ουάσινγκτον θεωρεί πως ευθύνονται «για την εξελισσόμενη ρωσική εισβολή» στην περιοχή της Κριμαίας, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία. Η κρίση στην Ουκρανία και η εισβολή έχουν ανακινήσει παλιού τύπου εντάσεις, που παραπέμπουν στον Ψυχρό Πόλεμο.

Η εντολή αυτή, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του, αποτελεί «ένα ευέλικτο εργαλείο, το οποίο θα μας επιτρέψει να επιβάλουμε κυρώσεις σε εκείνους οι οποίοι ενέχονται πιο άμεσα στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής επέμβασης στην Κριμαία, και δεν αποκλείει τη λήψη περαιτέρω μέτρων εάν η κατάσταση επιδεινωθεί».

Επιπλέον το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει περιορισμούς και κυρώσεις σε βάρος αριθμού προσώπων, κυβερνητικών αξιωματούχων και μη, όσον αφορά τις χορηγήσεις θεωρήσεων διαβατηρίου, στη Ρωσία και στην Κριμαία για τους ίδιους λόγους.

Λίγο νωρίτερα, η Μόσχα είχε προαναγγείλει ρυθμίσεις για ευκολότερη παροχή υπηκοότητας σε όσους μιλούν ρωσικά και προέρχονται από περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ.

Καμία συμφωνία στη Ρώμη

Την ώρα που ο ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ κάλεσε από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία και να ξεκινήσει συζητήσεις για μια ειρηνική λύση, χωρίς αποτέλεσμα έληξε και η δεύτερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, στη Ρώμη. «Προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε στη διεθνή κοινότητα πως καταλήξαμε σε συμφωνία» δήλωσε ο Λαβρόφ μετά την συνάντηση.

Πάντως, οι ΗΠΑ ήδη ανακοίνωσαν τους πρώτους περιρισμούς στην χορήγηση βίζας σε ρώσους «αξιωματούχους και πολίτες» που εμπλέκονται στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Για διαστρέβλωση καταγγέλλει η Ρωσία τις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση της Ρωσίας καταδίκασε σήμερα, κάνοντας λόγο για μια «βάρβαρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας», για κυνισμό και για μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, μια παρουσίαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κρίση στην Ουκρανία, στην οποία οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρονται ως «ψευδείς ισχυρισμοί». «Είναι σαφές στην Ουάσινγκτον, όπως και πριν, ότι είναι ανίκανοι να αποδεχθούν μια κατάσταση που εξελίσσεται κατά τρόπο διαφορετικό από τα δικά τους σχήματα», δήλωσε ο Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο μεταξύ ένα στέλεχος της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν θα είναι ανάμεσα στα πρόσωπα εναντίον των οποίων στρέφονται οι κυρώσεις που ανακοίνωσε πως επιβάλει η Ουάσινγκτον εξαιτίας της «εισβολής» των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην Κριμαία.

By