Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κωνσταντινόπουλος: Η προσδοκία για προσφυγή στις κάλπες, εύκολα μετατρέπεται σε τιμωρία

«Βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο διαπραγματεύσεων και αποφάσεων που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας» επισημαίνει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υφυπουργός Ανάπτυξης

konstantinopoulosAAA

«Το μέλλον αυτής της κυβέρνησης, εξαρτάται από το αν καταφέρει, το προσεχές διάστημα να βγάλει τη χώρα στο ξέφωτο» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

«Όσοι μιλούν για αποτυχίες και ετοιμάζονται για εκλογές, εξουσίες με όπλο την ανευθυνότητα και την κινδυνολογία, ας κάνουν υπομονή μερικών μηνών. Τους λέω, πάντως, ότι η χώρα, όπως ελπίζουν, δεν θα αποτύχει. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η «προσδοκία» εύκολα μετατρέπεται σε «τιμωρία«» σημειώνει ο κ. Κωνσταντινόπουλος, εκφράζοντας τη λύπη του γιατί -όπως λέει- «ένα κομμάτι της Αριστεράς σε αυτή τη χώρα, μετέρχεται άθλιες μεθόδους, που στο παρελθόν είχε υποστεί και είχαμε καταδικάσει όσοι αρνούμαστε να κατεβάσουμε το επίπεδο της Δημοκρατίας στον βούρκο».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης υπογραμμίζει: «Βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο διαπραγματεύσεων και αποφάσεων που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας. Είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση και συνθήκες από το 2011-12, με πλεόνασμα, εξισορρόπηση των δίδυμων ελλειμμάτων, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά μας, για να υποστηρίξουμε ότι έχουμε ξεφύγει οριστικά από την κρίση και τις αιτίες που την δημιούργησαν. Είναι η ώρα που άπαντες έχουμε υποχρέωση στην αλήθεια, την κατάθεση συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων στην πράξη σχεδίων, είναι και η ώρα της συνεννόησης».

Σε ερώτηση για την πορεία εξόδου από την κρίση, ο κ. Κωνσταντινόπουλος απαντά: «Τον τρόπο εξόδου στις αγορές, την συντεταγμένη και ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο, την περιγράφουν τα 7 σημεία που έχει παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνεδρίαση και τη συμφωνία επί των σημείων αυτών, της κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Είναι ο μόνος, μέχρι στιγμής συγκροτημένος οδικός χάρτης εξόδου από το μνημόνιο, ο οποίος δεν σηματοδοτεί το τέλος, αλλά συστηματικές πολιτικές φοροελαφρύνσεων».

Σχετικά με τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, ο υφυπουργός σχολιάζει: «Η δημοκρατική παράταξη στις κάλπες των ευρωεκλογών διεύψευσε τις δημοσκοπήσεις. Αυτό εκτιμώ ότι θα γίνει και στην κάλπη των εθνικών εκλογών, υπό την προϋπόθεση ότι θα αφήσουμε κατά μέρους προσωπικές στρατηγικές και θα συστρατευθούμε στη δημιουργία της νέας δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης, που υλοποιείται με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ».

Η συνέντευξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

 Το νέο έτος θα δοθεί μια «χρηματοδοτική ένεση 12 δισ. ευρώ» εκτάκτου χαρακτήρα για την ανάκαμψη της αγοράς μέσα από κονδύλια του ΕΣΠΑ. Ποιους τομείς της οικονομίας αφορά;

Η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, αφορά το σύνολο της οικονομίας και το στοίχημα της ανάκαμψής της. Τα 12 δισ ευρώ, που αναφέρατε, προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Ήδη, έχουν συμβασιοποιηθεί έργα και δράσεις που ύψους 4, 2 δισ ευρώ, ενώ 600 εκ ευρώ δίδονται για δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και 2,9 δισ ευρώ ευρώ από τα έργα «phasing» τα λεγόμενα μεταφερόμενα στο νέο ΕΣΠΑ.

Είναι επίσης πολύ σημαντική η συμφωνία-αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης διαπραγμάτευσης, να δοθούν από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 4,9 δισ σε εμπροσθοβαρείς δράσεις. Ήταν αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης διαπραγμάτευσης.

Έπειτα από διαπραγματεύσεις που κάνατε με την Κομισιόν από τα 12 δισ ευρώ τα 4,9 δισ είναι κονδύλια του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 και τα οποία θα διατεθούν νωρίτερα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την «ανακούφιση» ευπαθών κοινωνικών ομάδων.Βλέπουμε όμως ότι, π.χ, ενώ για την προστασία του περιβάλλοντος θα προκηρυχθούν 280 δράσεις ύψους 1,7 δισ ευρώ και στον τομέα των μεταφορών 33 δράσεις προϋπολογισμού 996 εκ ευρώ, δίνονται μόλις 68,6 εκ ευρώ για να προωθηθεί η κοινωνική ένταξη και η καταπολέμηση της φτώχειας και μόλις 50 εκ για την προώθηση της απασχόλησης…

 Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω στη διαπραγμάτευση. Το να διαπραγματεύεσαι τα συμφέροντα της χώρας, δεν σημαίνει μεγάλα λόγια και ανέξοδους λεονταρισμούς. Πείσαμε, όχι επειδή απειλήσαμε, αλλά επειδή είχαμε επιχειρήματα.

Στην ουσία της ερώτησης σας, τώρα. Κοιτάξτε, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα: μπορεί, όπως λέτε, να φαίνεται ότι για την κοινωνική ένταξη-καταπολέμηση της φτώχειας διατίθενται 68,6 εκ ευρώ, επιπλέον των 600 εκ των εμπροσθοβαρών δράσεων, πέραν και για προώθηση της απασχόλησης 50 εκ ευρώ, αλλά αυτά αφορούν τις λεγόμενες «παθητικές δράσεις», δηλαδή άμεσες και απαραίτητες δράσεις ανακούφισης των πληττόμενων ομάδων. Το σημαντικό, κ. Ψύλο, είναι να ασκήσουμε «ενεργητικές πολιτικές» κοινωνικής ένταξης και απασχόλησης, ικανές δηλαδή να παράγουν στο εγγύς μέλλον θέσεις απασχόλησης και εισόδημα. Αυτές τις αφορά το υπόλοιπο 90% των 12 δισ, διαθέτοντας εκατοντάδες εκ ευρώ σε επιχειρηματικούς κλάδους, τομείς και φορείς που μπορούν να παράγουν έργο, απασχόληση και τελικά εισόδημα και ανάπτυξη για ελληνική Οικονομία. Επιδιώκουμε ανάπτυξη με απασχόληση. Γι αυτό και έχουμε προτείνει τη ρήτρα απασχόλησης ως κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και υιοθετήθηκε από το κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης. Σας προτρέπω λοιπόν, να ρίξετε μία ακόμα ματιά στους τομείς, που αναφέρονται, και θα διαπιστώσετε τα παραπάνω.

odysseaskonstantinop

 Οι διοικήσεις των μικρότερων τεχνικών εταιρειών υποστηρίζουν πως δεν περισσεύει ούτε ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ για τις μικρότερες επιχειρήσεις. Με συνεχείς παρεμβάσεις υποστηρίζουν πως σχεδόν όλα τα κονδύλια οδεύουν προς μεγάλα έργα που είναι αντικείμενο των πέντε ισχυρότερων ομίλων του κλάδου. Ετσι, λένε, «απειλούνται περίπου 900 επιχειρήσεις και γύρω στις 5.000 ατομικές εταιρείες, οι οποίες εκτελούσαν επί δεκαετίες μικρότερα έργα στην περιφέρεια. Υποστηρίζουν, για παράδειγμα, ότι ακόμη και σε περιπτώσεις όπου το Δημόσιο μπορεί να προκηρύξει μικρότερα έργα, επιλέγει τους διαγωνισμούς μεγάλου προϋπολογισμού που απευθύνονται σε λίγους, όπως συνέβη πρόσφατα στην Εγνατία Οδό. Η διοίκηση της τελευταίας προκήρυξε δύο διαγωνισμούς συντήρησης ύψους 60 εκ ευρώ, που στην ουσία αποτελούσαν απαραίτητη «ένεση» για την ολοκλήρωση άλλων εργολαβιών…

Θεωρώ μεγάλης σημασίας την υποστήριξη των δράσεων των μικρομεσαίων τεχνικών εταιρειών. Το γνωρίζουν αυτό στο ΣΑΤΕ, ο πρόεδρος του οποίου με ευχαρίστησε δημόσια για την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων τους, όπως η άμεση αποπληρωμή των οφειλών που υπήρχαν σε 900 μικρές και μεσαίες τεχνικές εταιρίες. Επιπλέον, στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, προβλέπεται χρηματοδότηση δράσεων 3,7 δισ ευρώ, που αφορά αποκλειστικά την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Θα ήθελα πάντως να τονίσω, ότι προσπάθειά μας είναι να δημιουργήσουμε μέσω οικονομιών κλίμακος, ακόμα μεγαλύτερες εξοικονομήσεις στα έργα και την υλοποίησή τους. Η προσαρμογή, συνεργασία και σύμπραξη εταιρειών και σχημάτων εταιρειών εκτιμώ ότι είναι ενισχυτική της προσπάθειας αυτής.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, εκτιμά ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και η αδυναμία προσφυγής τους στον τραπεζικό δανεισμό. Πώς συγκεκριμένα θα διοχετευθούν στην αγορά τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ;

 Δεν θα διαφωνήσω με την εκτίμηση του κ. Μίχαλου, πράγματι, ακόμα δεν υπάρχει η ροή ρευστότητας που πρέπει και απαιτεί η αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα. Είμαι, όμως, πεπεισμένος ότι πολύ σύντομα και σταδιακά θα φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε αυτό θα βοηθήσουν τα εξασφαλισμένα κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 που θα διοχετευθούν στην Αγορά. Ήδη, επιτροπή επεξεργάζεται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να είναι πιο προσιτά και παράλληλα έχουμε ζητήσει την έγκριση για επιδότηση επιτοκίου από τα χρήματα του ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σας επισημαίνω ότι, επίκειται, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η κατάθεση ριζοσπαστικής νομοθετικής πρωτοβουλίας για τα κόκκινα δάνεια από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

 Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει την παράδοση στους ιδιώτες και του κρίσιμου τομέα της διαχείρισης των αναπτυξιακών προγραμμάτων. Αναφέρει ότι στην Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, που στηρίζει τη δημόσια διοίκηση στη διαχείριση και εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, προβλέπεται ότι στο 9μελές ΔΣ της ΜΟΔ το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να ορίζει μόνο τέσσερα από τα εννέα μέλη του…

Σας λέω, με τρόπο κατηγορηματικό, ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει.

Η χώρα μας πέρασε ένα εφιαλτικό πενθήμερο, όπου τα ελληνικά ομόλογα και οι μετοχές βρέθηκαν στο στόχαστρο των αγορών. Η ΕΕ παρενέβη και δόθηκε μία λύση. Το ερώτημα είναι αν η λύση αυτή είναι αποτελεσματική και θα έχει διάρκεια. Ή αν μιλάμε για ένα νέο επεισόδιο στη δύσκολη πορεία της χώρας…

 Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο διαπραγματεύσεων και αποφάσεων που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας. Είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση και συνθήκες από το 2011-12, με πλεόνασμα, εξισορρόπηση των δίδυμων ελλειμμάτων, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά μας, για να υποστηρίξουμε ότι έχουμε ξεφύγει οριστικά από την κρίση και τις αιτίες, που την δημιούργησαν.

Είναι η ώρα που άπαντες έχουμε υποχρέωση στην αλήθεια, την κατάθεση συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων στην πράξη σχεδίων, είναι και η ώρα της συνεννόησης. Όσοι μιλούν για αποτυχίες και ετοιμάζονται για εκλογές, εξουσίες με όπλο την ανευθυνότητα και την κινδυνολογία ας κάνουν υπομονή μερικών μηνών. Τους λέω πάντως ότι η χώρα, όπως ελπίζουν, δεν θα αποτύχει. Και τους θυμίζω ότι η χώρα δεν καταστράφηκε, όπως είχαν προβλέψει δεκάδες φορές, τα τελευταία χρόνια. Η παράταξή μας, θα είναι παρούσα για να διασφαλίσει τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού.

Η Κομισιόν περιέγραψε τον τρόπο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, που συνίσταται στο τρίπτυχο: επιμονή στις μεταρρυθμίσεις, διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων, παροχή μίας γραμμής πίστωσης από την Ευρωζώνη προς την Ελλάδα. Μήπως αυτό το τρίπτυχο σημαίνει τέλος σε νέες ελαφρύνσεις προς τους πολίτες;

Τον τρόπο εξόδου στις αγορές, τη συντεταγμένη και ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο, την περιγράφουν τα 7 σημεία που έχει παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνεδρίαση και τη συμφωνία επί των σημείων αυτών, της κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Είναι ο μόνος, μέχρι στιγμής συγκροτημένος οδικός χάρτης εξόδου από το μνημόνιο, ο οποίος δεν σηματοδοτεί το τέλος, αλλά συστηματικές πολιτικές φοροελαφρύνσεων.

Σας θυμίζω, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει ελαφρύνσεις για τη διετία 2015-2016, οι οποίες θα εξειδικευτούν στον προϋπολογισμό που μόλις κατατέθηκε. Θέλω να επισημάνω ότι πέραν των φοροελαφρύνσεων που υπάρχουν στον προϋπολογισμό, υπάρχει πρόθεση να υπάρξουν και άλλες, εφόσον το επιτρέψει η πορεία των οικονομικών μας.

Το πρακτορείο Bloomberg έκανε κάτι σαν γκάλοπ μεταξύ κορυφαίων οικονομολόγων και έβγαλε το συμπέρασμα ότι 85% των ερωτηθέντων θεωρούν λανθασμένη και οικονομικά δίχως νόημα την κίνηση της κυβέρνησης για άμεση αποδέσμευση από το μνημόνιο. Μήπως τελικά η έξοδος από το μνημόνιο ήταν βιαστική για προεκλογικούς λόγους;

 Η σταδιακή απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο, σας θυμίζω, αποτελεί ένα από τα σημεία των προγραμματικών δεσμεύσεων, της σημερινής κυβέρνησης. Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, αφού η ΝΔ ως γνωστόν τα πρώτα κρίσιμα χρόνια περνούσε την αντιμνημονιακή φάση της, ποτέ δεν είπαμε ότι η απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο, είναι μια εύκολη υπόθεση, η υπόθεση μιας βραδιάς κατά την οποία θα σκίσουμε και θα ακυρώσουμε την συμφωνία με τους δανειστές μας.

Μετά όμως από μια επώδυνη τετραετία, οι θυσίες του ελληνικού λαού μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να προσερχόμαστε στο τραπέζι των συζητήσεων, με στοιχεία που δείχνουν ότι η ώρα μπορεί πια να σταθεί στα πόδια της, να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις.

Ξέρετε, σε μια διαπραγμάτευση και μάλιστα στην τελική διαπραγμάτευση είναι λογικό να υπάρξουν και αναταράξεις και αντιδράσεις κλπ. Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Αισιοδοξώ ότι σύντομα η χώρα, θα πείσει για την ικανότητα της να αλλάξει σελίδα.

 Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σημαντικά, ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να υποχωρεί σημαντικά. Οι προσπάθειες του κ. Βενιζέλου για συσπείρωση της Κεντροαριστεράς δεν φαίνεται να αποδίδουν. Κάπου 4.000 πρώην και νυν μέλη και στελέχη ζητούν συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και θέτουν ζήτημα ηγεσίας. Πώς βλέπετε να ανακάμπτει το ΠΑΣΟΚ;

 Σας θυμίζω ότι η δημοκρατική παράταξη στις κάλπες των ευρωεκλογών διεύψευσε τις δημοσκοπήσεις. Αυτό εκτιμώ ότι θα γίνει και στην κάλπη των εθνικών εκλογών, υπό την προϋπόθεση ότι θα αφήσουμε κατά μέρους προσωπικές στρατηγικές και θα συστρατευθούμε στη δημιουργία της νέας δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης, που υλοποιείται με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.

 Το μέλλον της κυβέρνησης εξαρτάται από το αν θα βρει 25 βουλευτές για να στηρίξουν τον όποιο υποψήφιο προτείνει για ΠτΔ. Πολύς λόγος έγινε τελευταία και από τον ΣΥΡΙΖΑ για «κουμπαρά» προσέλκυσης βουλευτών. Θα βρεθούν οι 180 ή θα πάμε σε πρόωρες εκλογές;

Το μέλλον αυτής της κυβέρνησης, εξαρτάται από το αν καταφέρει, το προσεχές διάστημα να βγάλει τη χώρα στο ξέφωτο. Με τους «κουμπαράδες» και όλες αυτές τις ιστορίες που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή της χώρας, την ώρα που η εθνική προσπάθεια βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της, δεν θα ασχοληθώ. Θα αρκεστώ να εκφράσω τη λύπη μου, που ένα κομμάτι της Αριστεράς σε αυτή τη χώρα, μετέρχεται άθλιες μεθόδους, που στο παρελθόν είχε υποστεί και είχαμε καταδικάσει όσοι αρνούμαστε να κατεβάσουμε το επίπεδο της Δημοκρατίας στο βούρκο. Το όλα για την εξουσία, ακόμα και το να χρησιμοποιούμε μεθόδους που κάποτε αφορίζαμε, λυπάμαι αλλά το θεωρώ κατάντια.

Όσον αφορά ενδεχόμενες εκλογές τον Μάρτη του 2015, πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλήσουμε. Ο πολιτικός χρόνος είναι πλέον πολύ πυκνός, 4-5 μήνες είναι μεγάλο πολιτικό χρονικό διάστημα. Γι αυτό το θέμα θα ξανασυζητήσουμε, εκεί κοντά στις αρχές Φεβρουαρίου, με διαφορετικά δεδομένα και υπό διαφορετικές συνθήκες. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η «προσδοκία» εύκολα μετατρέπεται σε «τιμωρία».

By