Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Κόκκινα δάνεια» και πλειστηριασμοί: το επόμενο στοίχημα

Μέχρι τον Αύγουστο οι αποφάσεις για τα «Κόκκινα δάνεια»

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Αντιμέτωποι μετωπικά με το ενδεχόμενο πλειστηριασμών θα βρεθούν οι Έλληνες πολίτες, παρά τη σφοδρή αντίδραση των κυβερνητικών εταίρων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αλλά και σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην νομοθετική πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά.

Οι πλειστηριασμοί θα γίνουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, καθώς  περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ , ενώ φέρεται να είναι ενήμερο σχετικά και το κυβερνητικό επιτελείο. Η σπουδή του αρμόδιου υφυπουργού να φέρει τη νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή ερμηνεύεται από τους φόβους που έχουν εκφράσει το τελευταίο χρονικό διάστημα αφενός η Τράπεζα της Ελλάδος και αφετέρου οι τομείς ακινήτων των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, διαβλέποντας ότι θα πληγούν σημαντικά οι αξίες των ακινήτων μέχρι το τέλος του 2014, εάν δεν υπάρξει νομοθετική παρέμβαση.

Την ίδια ώρα, το γρίφο των «κόκκινων δανείων» καλείται να επιλύσει το οικονομικό επιτελείο, επισημαίνει η Καθημερινή της Κυριακής. Ο αριθμός των δανείων που δεν εξυπηρετούνται βαίνει διαρκώς αυξανόμενος,  ενώ η επιθυμητή λύση δεν θα πρέπει να επιβαρύνει σημαντικά την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, που έχει ήδη δοκιμαστεί. Ασφυκτική είναι η πίεση του χρόνου, καθώς οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέχρι τον Αύγουστο, ενώ στην ανάθεση σχετικής μελέτης σε εξειδικευμένη εταιρία προχωρά άμεσα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

By