Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κόκκινη κάρτα στο πολυνομοσχέδιο

Ενστάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής σε 37 σέλιδη έκθεση

vouli

Θέμα αντισυνταγματικότητας των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που παρέχουν αστική και ποινική ασυλία στα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εγείρει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην 37 σελίδων έκθεσή της που δόθηκε στην δημοσιότητα. Παράλληλα, διατυπώνεται σωρεία ενστάσεων και παρατηρήσεων σε όλα σχεδόν τα άρθρα του νομοσχεδίου, που ψηφίζεται αύριο το βράδυ από την Ολομέλεια.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στο άρθρο 74 που αφορά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για το οποίο το ΠΑΣΟΚ δια του εισηγητή του Οδ. Κωνσταντινόπουλου είχε εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις του, ενώ ο Γ. Κουτσούκος απείλησε να καταψηφίσει, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σημειώνεται ότι «θα ήταν σκόπιμο προς αποφυγή σύγχυσης, να προσδιορίζονται σαφώς οι σχετικοί κανόνες επιμελούς διαχείρισης», ενώ ως προς την αστική ευθύνη των μελών «εγείρει προβληματισμό σε σχέση και µε το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγµατος, η, άνευ ειδικής αιτιολόγησης στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τη σχετική νοµοθετική πρωτοβουλία, προτεινόµενη διαφορετική µεταχείρισή τους, ενόψει και του αµιγώς ιδιωτικού χαρακτήρα του Ταµείου (άρθρο 1 του ν.3864/2010)».

Παρατηρήσεις διατυπώνονται και στο άρθρο 90 για την διαθεσιμότητα, με την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής να «δηλώνει» τις αντιρρήσεις της για την εξουσιοδότηση που παρέχεται σε υπουργούς να καταργούν θέσεις ανά κατηγορία κλάδο, ή ειδικότητα σε υπουργεία, και λοιπές δομές του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σημειώνεται ότι για να είναι συνταγματικά επιτρεπτή η νομοθετική εξουσιοδότηση πρέπει να είναι ειδική και ορισμένη. Ειδικότερα, δε για την σύσταση ή κατάργηση θέσεων σε ΟΤΑ α και β βαθμού, αναφέρεται ότι αυτό συνιστά περιορισμό ή κάμψη της αυτοτέλειας των δήμων.

Επιφυλάξεις υπάρχουν και για το άρθρο 76 για το οικονομικό παρατηρητήριο στους ΟΤΑ και την δυνατότητα που δίνεται στους υπουργούς να αποφασίζουν ποιες δομές και κλάδοι υπαλλήλων καταργούνται. Στην έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας, σημειώνεται ότι η προτεινόμενη ρύθμιση εγείρει προβληματισμό για το εάν οδηγεί σε περιορισμό ή κάμψη της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ενώ αναφέρεται ότι «οι παρεμβάσεις δεν φαίνεται να συνάδουν με τις εγγυήσεις του άρθρου 102 του Συντάγματος».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με αφορμή και τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής κατέθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητας επί των άρθρων που αφορούν στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, τους σχολικούς φύλακες και την δημοτική αστυνομία και τις προσωρινές διαταγές, την οποία υποστήριξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Η κυβέρνηση έχει καταστήσει το σύνταγμα κουρελόχαρτο και παρά τις όποιες παρατηρήσεις της επιστημονικής υπηρεσίας κανενός το αυτί δεν ιδρώνει», σχολίασε ο Π. Λαφαζάνης και πρόσθεσε ότι το καθεστώς της χώρας έχει μετατραπεί σε δικτατορία με τον διάτρητο δημοκρατικό μανδύα να μην κρύβει το πρόσωπο της δικτατορίας, καθώς δεν απαιτούνται πάντα ερπύστριες». «Κάποιοι σε αυτή την αίθουσα είναι ανεπίγνωστοι, δεν περίμενα τέτοια αποκοτιά», ήταν η απάντηση του Π. Κουκουλόπουλου από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Α. Κουτσούμπας από τη ΝΔ σχολιάζοντας την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι έχει κάνει έθιμο τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας.

Η ένσταση απορρίφθηκε με ψηφοφορία δια εγέρσεως από την Ολομέλεια της Βουλής.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By