Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κόντρα Στουρνάρα – Τσίπρα για τις αποκρατικοποιήσεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε για ποινικές ευθύνες.

 του Κώστα Πουλακίδα

Minister for Finance Meets with Political Leaders / ÅíçìÝñùóç ÐïΣτα ύψη έφθασε η αντιπαράθεση Τσίπρα – Στουρνάρα στη Βουλή με αφορμή τις αποκρατικοποιήσεις και την λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ. «Δεν θα σας αφήσουμε να κάνετε την Ελλάδα Νέα Μανωλάδα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιώντας για ποινικές ευθύνες. «Απευθύνεστε σε κατώτερα ένστικτα και λέτε ότι θα μείνουμε στο ευρώ χωρίς μνημόνιο. Αυτά είναι λαϊκισμοί και ψεύδη», του απάντησε ο Υπουργός Οικονομικών, διαπιστώνοντας ότι «ανήκουμε σε άλλους κόσμους, διότι εγώ λέω την αλήθεια».

Ο Γ. Στουρνάρας ζήτησε να ακούσει προτάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ». «Συνεχώς μπερδεύεστε μεταξύ αναστολή και κατάργησης του μνημονίου», υπογράμμισε. «Αν νομίζετε ότι θα έχετε ασυλία, κάνετε λάθος. Δεν θα υπάρξει αναστολή της ασυλίας. Ακύρωση της ασυλίας θα υπάρξει», του απάντησε ο Αλ. Τσίπας και συνέχισε: «Να έχετε λιγότερο θράσος όταν λέτε ότι απευθυνόμαστε σε κατώτερα ένστικτα επειδή ψάχνουμε εναλλακτική λύση». Μάλιστα διάβασε το πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιον, γράφει ότι τα παιδιά στην Ελλάδα πάνε πεινασμένα στα σχολεία.

Ο Γ. Στουρνάρας προανήγγειλε έσοδα 20 δις από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2020. Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι στον πίνακα αποκρατικοποιήσεων 2013-2016 έχουν προβλεφθεί για το 2013 αποκρατικοποιήσεις ύψους 2,557 δις ευρώ και ότι μέσα στις 15 εταιρείες που θα αποκρατικοποιηθούν είναι ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Αστέρας Βουλιαγμένης, Κρατικά Λαχεία και ΟΠΑΠ (και μάλιστα δύο φορές για τα παιγνιομηχανήματα και για την πώληση του 33% των μετοχών). Όμως, συνέχισε, μόνο η αξία αυτών των 4 εταιρειών είναι πάνω από 4,5 δις ευρώ. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «υποκοστολογείται η δημόσια περιουσία» και ρώτησε ποιος έκανε την εκτίμηση για τα 2,557 δις.

«Είναι προσδοκόμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις φέτος», του απάντησε ο Γ. Στουρνάρας διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για αποτίμηση της περιουσίας. «Είναι 60 φορές παρακάτω από την πραγματική τους αξία. Αν δεν έχετε την ευθιξία να εγκαλέσετε αυτούς που την έκαναν, τι να σας πω;», επέμεινε ο Αλ. Τσίπρας, ζητώντας να μάθει ποιος έκανε την εκτίμηση.

«Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων είναι σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Αυτός είναι ο υγιής τρόπος να αναπτυχθούμε, όχι με κρατικοδίαιτες επενδύσεις», τόνισε ο Γ. Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας την «προστιθέμενη αξία των αποκρατικοποιήσεων». Ανέφερε ακόμη ότι χθες τον επισκέφθηκαν Κινέζοι επενδυτές που ενδιαφέρονται για τα αεροδρόμια.

Αναφερόμενος στην λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι αξιοποιεί την ιδιωτική περιουσία του δημοσίου, εξασφαλίζοντας την διαφάνεια και το καλύτερο τίμημα. Υπογράμμισε ακόμη ότι από από τα 80.000 ακίνητα του δημοσίου είναι καταπατημένα τα 28.000 (δηλαδή το 35%). «Προτιμάτε να την αφήσουμε καταπατημένη;», ρώτησε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί με τρόπο που είναι πρόκληση για τη δημοκρατία. Θεωρείτε ότι πρέπει να είναι έξω από τον δημόσιο έλεγχο;», αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας καταγγέλλοντας τον «αδιαφανή», όπως τον χαρακτήρισε τρόπο λειτουργίας του. «Αλλάζει όρους, διαρρέει εμπιστευτικές πληροφορίες, η διοίκηση νομιμοποιήθηκε αναδρομικά, δεν υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος, δεν υπάρχει πρόσβαση στα πρακτικά. Δεν διαχειρίζονται την περιουσία που κληρονόμησαν από τον παππού τους. Εκπαραθυρώθηκε μέλος της διοίκησης, διότι λέτε ότι οι αποφάσεις πρέπει να είναι ομόφωνες», είπε.

Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες διαφάνειας, του απάντησε ο Υπουργός Οικονομικών αναφέροντας ότι υποβάλλονται στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του τριμηνιαίες εκθέσεις έως 31-12-2012. Στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να του δοθούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων απάντησε ότι θα γίνει μετά την ολοκλήρωση κάθε αποκρατικοποίησης, αλλά μπορεί να υπάρξει ειδική ενημέρωση στα κόμματα, εφόσον ζητηθεί.

Ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις να διατεθούν για την στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά ο Γ. Στουρνάρας την απέρριψε λέγοντας ότι «δεν είναι ρεαλιστική. Τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων τα έχουμε για μείωση χρέους και υλοποίηση του προγράμματος, έχουν υπολογιστεί στο πρόγραμμα, αν λείψουν αυτά τα χρήματα δεν υπάρχει άλλος να μας τα δανείσει». «Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη δημόσια περιουσία ως ποσοστό του ΑΕΠ», είπε ο Υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάνει σοβαρές αποκρατικοποιήσεις». Προανήγγειλε μάλιστα την αξιοποίηση και της μικρής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Ενστάσεις για τον τρόπο ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι πωλείται ως σύνολο (μετοχές και παιγνιομηχανήματα), ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί να πωληθεί χωριστά, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερο τίμημα.

 

 

By