Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κόντρα υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης – ΑΔΕΔΥ για την απεργία

Το Πρωτοδικείο έκρινε παράνομη την απεργία για την αξιολόγηση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα αλλά προσωρινώς μη εκτελεστή

adedy640_120314

Συνεχίζεται η κόντρα υπουργείου Διοικητικής ΜεταρρύθμισηςΑΔΕΔΥ, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου, που έκρινε παράνομη την απεργία – αποχή διαρκείας των εργαζομένων από τη διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, χωρίς όμως να κηρυχθεί προσωρινώς εκτελεστή.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν τηρήθηκαν διατυπώσεις κατά την κήρυξή της αποχής, όπως το ότι θα έπρεπε να δοθεί σχετική εξουσιοδότηση από το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ στην Εκτελεστική της Επιτροπή.

Η απόφαση δεν κηρύχθηκε προσωρινώς εκτελεστή, όπως ζητούσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και δεν επιβλήθηκε η διακοπή της απεργίας, μέχρι να εκδικαστεί η έφεση που θα ασκήσουν οι εργαζόμενοι.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζει ότι με την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που δημοσιεύθηκε σήμερα (2395/2014), αναγνωρίστηκε ως εξαρχής ευθέως παράνομη η ενέργεια της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, να καλέσει στο πλαίσιο «απεργίας» τους δημοσίους υπαλλήλους να μην εφαρμόσουν το ν. 4250/2014 για την αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα.

Έτσι, το υπουργείο υποστηρίζει ότι η υποχρέωση καθολικής εφαρμογής του νόμου, αυτονόητη σε ένα κράτος δικαίου, επιβεβαιώνεται πλέον και μέσω της δικαστικής κρίσης.

«Μετά και τη σημερινή εξέλιξη, η διαδικασία της αξιολόγησης πρέπει να προχωρήσει απρόσκοπτα. Ουδείς μπορεί πλέον να επικαλείται άγνοια ή πλάνη για τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις του σχετικά με την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης, καλυπτόμενος πίσω από την κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ που κρίθηκε με τη δικαστική απόφαση παράνομη» συμπληρώνει.

Η ΑΔΕΔΥ από την πλευρά της έχει διαμηνύσει ότι η απεργία συνεχίζεται κανονικά και νόμιμα, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που θα κάνει.

Θεωρεί μάλιστα πως η απόφαση του Πρωτοδικείου αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση και τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς το δικαστήριο έκρινε νόμιμη τη συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης.

Ειδικότερα, απορρίφθηκαν όλα τα ακόλουθα αιτήματα του δικογράφου της αγωγής του Ελληνικού Δημοσίου:

1. Το αίτημα για την απαγόρευση συνέχισης της συγκεκριμένης κινητοποίησης με τη συγκεκριμένη μορφή, διάρκεια και αίτημα.
2. Το αίτημα για κήρυξη της απόφασης ως προσωρινά εκτελεστής σχετικά με την ως άνω απαγόρευση.
3. Το αίτημα για την απαγόρευση κάθε μελλοντικής κινητοποίησης με το αυτό ή παρεμφερές αίτημα.

Τονίζει ακόμη πως η δικαστική απόφαση αναγνωρίζει την έλλειψη νομιμότητας της συγκεκριμένης κινητοποίησης για τον τυπικό λόγο της μη λήψης απόφασης από το Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, ερμηνεία την οποία, όχι μόνο δεν αποδέχεται, αλλά θα προσβάλλει στο Εφετείο Αθηνών, καθώς θεωρεί ότι αποτελεί μεθόδευση για την καθιέρωση των μνημονιακών απαγορεύσεων στο απεργιακό δικαίωμα.

By