Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κόσοβο: Καταδίκη ιατρών για λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων [βίντεο]

Πέντε ιατροί καταδικάστηκαν για λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, ενώ οι φερόμενοι ως εγκέφαλοι του κυκλώματος διαφεύγουν ακόμα.

european justiceΤην καταδίκη πέντε ιατρών για λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων αποφάσισε το ευρωπαϊκό δικαστήριο στο Κόσοβο που έχει ιδρυθεί από την EULEX με ποινές έως και οκταετούς κάθειρξης, για υπόθεση που χρονολογείται στο 2008.

Όλοι οι κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν για «οργανωμένη εγκληματική ενέργεια» και για «παράνομη άσκηση ιατρικών δραστηριοτήτων» και οι δύο φερόμενοι ως εγκέφαλοι του κυκλώματος διαφεύγουν ακόμα, ενώ με την μεγαλύτερη ποινή, οκταετούς κάθειρξης, καταδικάστηκε ο ουρολόγος Λούτφι Ντερβίσι. Ο επίσης ιατρός υιός του, Άρμπαν Ντερβίσι, καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών και τριών μηνών.

Εγκέφαλοι του κυκλώματος σύμφωνα με το κατηγορητήριο φέρονται να είναι ο ισραηλινός υπήκοος Μοσέ Χαρέλ και ο τούρκος ιατρός Ερτσίν Σονμέζ, ο οποίος φέρεται να έχει πραγματοποιήσει παράνομες μεταμοσχεύσεις στην κλινική Medicus.

Άλλοι τρεις συγκατηγορούμενοί τους στην ίδια υπόθεση, κι εκείνοι ιατροί, καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης από ένα έτος με αναστολή σε τρία έτη. Οι άλλοι δύο καταδικασθέντες, εκ των οποίων ο ένας, ονόματι Ιλίρ Ρετζάι, ήταν ανώτερος αξιωματούχος του κοσοβάρικου υπουργείου Υγείας, είχαν αθωωθεί κατά την πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης το 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, το δίκτυο λαθρεμπορίας ανθρωπίνων οργάνων είχε παρακλάδια σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική και την Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δικαστικές πηγές. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πάνω από 30 παράνομες λήψεις νεφρών και αντίστοιχες μεταμοσχεύσεις υλοποιήθηκαν στην κλινική Medicus, η οποία έκλεισε το 2008, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πάνω από 30 παράνομες λήψεις νεφρών και αντίστοιχες μεταμοσχεύσεις υλοποιήθηκαν στην κλινική Medicus, η οποία έκλεισε το 2008, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Οι δότες, οι οποίοι στρατολογούνταν από την Ευρώπη, ή τη Μέση Ανατολή, δελεάζονταν με την προσφορά αμοιβής 15.000 ευρώ, ενώ οι λήπτες ήσαν πρόθυμοι να πληρώσουν έως και 100.000 ευρώ για καθεμία από αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By