Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κύπρος: Για τη Ν. Υόρκη αναχώρησε ο Ν. Αναστασιάδης

 Σειρά συναντήσεων για το Κυπριακό και το φυσικό αέριο

anastasiadisΟ Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναχώρησε σήμερα για την Νέα Υόρκη με ενδιάμεσο σταθμό το Λονδίνο, όπου θα έχει επαφές με την κυπριακή παροικία.

Από τη βρετανική πρωτεύουσα θα αναχωρήσει το Σάββατο για τη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα έχει σειρά συναντήσεων για το Κυπριακό, από τις οποίες ξεχωρίζουν αυτές με τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, και τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η συνάντησή του στις 27 του μηνός στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζον Μπάιντεν, μετά από πρόσκληση του δεύτερου.

Στις συναντήσεις του, ο Κύπριος Πρόεδρος θα αναπτύξει τις θέσεις του σε βασικά ζητήματα, εν όψει της επανάληψης τον Οκτώβριο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, θα τονίσει, ότι για να ξεκινήσουν και να έχουν νόημα οι διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να γίνει άριστη προετοιμασία και στην πορεία όλα τα βασικά θέματα να συζητούνται παράλληλα.

Επιπλέον θα προβάλει το πόσο σημαντικό είναι να δημιουργηθεί ελπίδα λύσης στον κόσμο, ενώ θα εξηγήσει την πρότασή του για την επιστροφή της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό την εποπτεία του ΟΗΕ με παράλληλη δυνατότητα χρήσης του λιμανιού της από τους Τουρκοκυπρίους για εξαγωγές προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τονίσει, ότι πρέπει η Τουρκία να πειστεί να συζητήσει θέμα εκτός της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα υπογραμμίσει ακόμη στους συνομιλητές του, ότι το θέμα του φυσικού αερίου δεν μπορεί να είναι μέρος των συνομιλιών και δεν μπορεί να συνδεθεί με την Αμμόχωστο.

Η θέση του Κυπρίου Προέδρου, όπως έχει διατυπωθεί σε δηλώσεις του, είναι, ότι τα οφέλη για τους Τουρκοκύπριους από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και το ενδεχόμενο μεταφοράς του στην Ευρώπη μέσω αγωγών από την Τουρκία, μπορούν να αποτελέσουν το κίνητρο για επίσπευση της λύσης του Κυπριακού.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By