Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κύπρος: Διαβουλεύσεις για το ακριβές ύψος του κουρέματος

Τι θα γίνει με τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ

 

trapeza kyprouΈξι ημέρες έχουν περάσει απο τη συμφωνία της Κύπρου με την Τρόικα και το ύψος του «κουρέματος» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ παραμένει άγνωστο. Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι εντατικές διαβουλεύσεις στην Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου, δεν έχουν ακόμη οδηγηθεί σε αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, εκτός από το «κούρεμα» κατά 37,5%, που έχει ήδη «κλείσει», το κενό, που υπάρχει, αφορά στην τύχη του υπόλοιπου 22,5% των καταθέσεων, που έχει δεσμευτεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου.

Πηγές από την Κεντρική Τράπεζα ανέφεραν ότι θα απαιτηθεί πέραν του 50% αυτού του ποσοστού των καταθέσεων, ώστε να κλείσει το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό ποσοστό «κουρέματος» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, αναμένεται να ξεπεράσει το 50%.

 

Το τελικό ποσοστό εξαρτάται από δυο παράγοντες

Το τελικό ποσοστό του «κουρέματος» θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: α) τον συμψηφισμό των δανείων με τις καταθέσεις και β) τις εξαιρέσεις, που έχουν αποφασιστεί.

 

Προσπάθεις για συμφωνία έως τη Δευτέρα

Ο επικεφαλής του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου, μιλώντας στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί, εάν είναι δυνατόν, έως τη Δευτέρα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι εξαιρέσεις που έχουν αποφασιστεί, επηρεάζουν το ύψος του «κουρέματος» των καταθέσεων, που θα επιβληθεί.

Όσο ανεβαίνουν οι εξαιρέσεις κεφαλαίων, είπε ο κ. Δημητρίου, τόσο ανεβαίνει και το ποσοστό του «κουρέματος».

 

By