Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κύπρος: Εξορθολογισμός με κούρεμα 27,5% στις εξαιρέσεις

Συμφώνησαν κυβέρνηση – Κεντρική Τράπεζα Κύπρου στον περιορισμό της έκτασης των εξαιρέσεων

fosphotos.com | Angeliki Panagiotou

Με στόχο να περιορίσουν τις απώλειες των ανασφάλιστων καταθετών και να εξορθολογίσουν τη διαδικασία διαμόρφωσης του ισολογισμού της τράπεζας Κύπρου και της «κακής» Λαϊκής, κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα Κύπρου συμφώνησαν σε κούρεμα 27,5% σε πολλές από τις πλήρεις εξαιρέσεις που είχαν δοθεί στα αρχικά διατάγματα για τις δύο μεγάλες τράπεζες.

Σε επιστολή, ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επιβεβαιώνει τη συμφωνία με την Κεντρική Τράπεζα στον περιορισμό των εξαιρέσεων, και προτείνει συγκεκριμένες πρόνοιες που θα πρέπει να περιληφθούν σε αναθεωρημένα διατάγματα που θα εκδοθούν. Ο υπουργός μεταξύ άλλων αναφέρει στην επιστολή του ότι: «η εισήγηση γίνεται με σκοπό τον περιορισμό της έκτασης των εξαιρέσεων και συνεπώς για να ελαφρυνθούν οι επηρεαζόμενοι ανασφάλιστοι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας».

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις εξαιρούνται από το «κούρεμα» των καταθέσεων στις δύο τράπεζες, μόνο το 72,5% των καταθέσεων ασφαλιστικών εταιρειών αντί 100% που ήταν στα προηγούμενα διατάγματα. Το πλήρες «κούρεμα» γλιτώνουν, τα επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία, που στηρίζονται σε επενδυτικές μονάδες και τελικά  θα χάσουν μόνο το 27,5% των καταθέσεων των ταμείων.

Εξαιρείται μόνο το 72,5% αντί το 100% των υποχρεώσεων των δύο τραπεζών προς εγχώριους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και φορείς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον έφορο εταιρειών. Το ίδιο ισχύει και για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, που αρχικά είχαν εξαιρεθεί πλήρως.

Στο 27,5% ορίστηκε και το «κούρεμα» των καταθέσεων σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που είναι εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας.  Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα όποια «κουρέματα» οι πρώτες 100.000 ευρώ.

 

By