Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κύπρος: Μέτρα – αντίβαρο στο μνημόνιο

Πακέτο μέτρων στήριξης ευπαθών ομάδων και ενίσχυσης της απασχόλησης και της ανάπτυξης ανακοίνωσε ο Νίκος Αναστασιάδης – Είναι δημοσιονομικά ουδέτερα δηλωνει

Anastasiadis Μέτρα – αντίβαρο στις επιπτώσεις που αναμένεται να έχει στην κυπριακή οικονομία η εφαρμογή του μνημονίου που υπογράφθηκε πρόσφατα εξήγγειλε σήμερα η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Αφορούν ρυθμίσεις ανακούφισης ευπαθών ομάδων, καταπολέμησης της ανεργίας, ενίσχυσης της ρευστότητας και της ανάπτυξης ενώ – όπως αναφέρει η κυβέρνηση- δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και τα έσοδα. Μάλιστα προβλέπεται μείωση στα κοινωνικά επιδόματα αλλοδαπών.

Μεταξυ άλλων τα μέτρα αυτά προβλέπουν: Επιμηκύνσεις δανείων για τους οφειλέτες και μείωση των δανειστικών επιτοκίων οπως και την θέσπιση τραπεζικού διαμεσολαβητή. Επισης μειώσεις ηλεκτρικού ρεύματος για αδύναμα οικονομικά στρώματα και επιχορήγηση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Στην υγεία θα διατεθούν 6 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ιδιωτικών υπηρεσιών που θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες δομές. Στηνπαιδεία ανακοινώθηκε η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε σχολές. Για την ανεργία προβλέπεται επαναπρόσληψη 800 ωρομίσθιων εργατων στο δημόσιο, 300 προσλήψεις στον στρατό, επιδότηση με 21 εκατομμύρια τους κόστους εργασίας στον τομέα του τουρισμού και φορολογικές ελαφρύνσεις για τους εργοδότες εν γένει. Χορήγηση κρατικής και εκκλησιαστικής γής σε νέους αγρότες. Εκπόνηση σχεδίου ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των νέων, μαθητεία εργαζομένων επιδοτούμενη με 500 ευρώ το μήνα. Στον τομέα των επιδομάτων θα υπάρξει πολύμορφη σημαντική μείωση των κονδυλίων σε όσους έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο και τους αλλοδαπούς.

Με στοχο την ενίσχυση της ανάπτυξης προωθούνται αλλαγές στο οικιστικό που προβλέπουν μείωση του χρόνου έκδοσης οικοδομικών αδειών, αυξήσεις των συντελεστών δόμησης. Για τον τουρισμό προβλέπεται η χορήγηση αδειών λειτουργίας καζίνο και η επιμήκυνση κατά 2 μήνες της τουριστικής περιόδου. Επίσης δημιουργείται αρχή διαχείρισης κρατικής περιουσίας και εγγυοδοτικός μηχανισμός επενδύσεων.

Θα είναι σκληρά τα μέτρα του μνημονίου

Παρουσιάζοντας τα μέτρα- αντίβαρο ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην πορεία που οδηγήσ στο κυπριακό μνημόνιο. Οπως είπε «στις 25 Μαρτίου έκλεισε μια μακρά περίοδος αστάθειας, αβεβαιότητας και καταστροφικής αδράνειας.  Δεν θα επαναλάβω όσα απευθυνόμενος στο λαό ανέφερα.  Εξ’ άλλου τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν κάτω από ποιες συνθήκες, αλλά και πως βρεθήκαμε μπροστά στα τραγικά διλήμματα κατά τις συνόδους του Eurogroup στις 15 και 25 Μαρτίου 2013.

Ούτε και θεωρώ πως ωφελεί το καλώς νοούμενο συμφέρον της χώρας, η ανάλωση των πολιτικών δυνάμεων αντί στη δημιουργική συνεργασία, στη διχαστική αντιπαράθεση.Το ποιος και πόση ευθύνη φέρει θα το διαπιστώσει στα ευρήματα της η Ερευνητική Επιτροπή, αλλά και τα ποινικά ή αστικά δικαστήρια αν διαπιστωθεί πως κάποιοι προκάλεσαν την καταστροφή από δόλιες ενέργειες, πράξεις ή παραλείψεις.Αυτό που σήμερα προέχει είναι η από κοινού δράση και αντίδραση στα όσα εξ’ αδηρίτου ανάγκης υποχρεωθήκαμε να αποδεχτούμε προς αποτροπή των οδυνηρότερων.

Γνωρίζω πως η όποια προσπάθεια ωραιοποίησης ή εξωραϊσμού των σκληρών μέτρων που μας επιβλήθηκαν, θα αποτελούσε ένδειξη αδυναμίας στη συνειδητοποίηση των πραγματικών προβλημάτων που η κοινωνία αντιμετωπίζει αλλά το πιο σημαντικό, απουσία οράματος, τόλμης και αποφασιστικότητας από πλευράς Κυβέρνησης και πολιτείας να δώσουν τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας και η ανασυγκρότηση του κράτους μας.Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω το λαό είναι πως δεν θα δειλιάσουμε μπροστά στις προκλήσεις, πως δεν θα αρνηθούμε το ρόλο ή τις ευθύνες μας σαν πολιτεία. Γι’ αυτό, μέσα από έναν εξαντλητικό διάλογο με τους οργανωμένους φορείς, την πανεπιστημιακή, την επιχειρηματική και την επαγγελματική κοινότητα, και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις απλών πολιτών, καταλήξαμε σ’ ένα συγκροτημένο πρόγραμμα, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα και τις προοπτικές του αύριο».

Δίνοντας εύγλωττα το στίγμα των μέτρων ο κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης σε μηνύματα του μέσω twitter επισημαίνει:

 

 

By