Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Παγώνουν» όλες οι κινήσεις στις κυπριακές τράπεζες

Νέα οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας.

ThePaper
ThePaper

Νέο σοκ από τις κυπριακές τράπεζες, καθώς με εντολή της Κεντρικής Τράπεζας «παγώνουν» προσωρινά οι εντολές πληρωμών και οι μεταφορές κεφαλαίων.

Με επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας , με ημερομηνία 16 Μαρτίου 2013 που φέρει ένδειξη «Εμπιστευτικόν», τονίζεται ότι η Τράπεζα απαγορεύει προσωρινά και μέχρι νεωτέρας την εισαγωγή είτε από ιδρύματα υποκείμενα στην εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας ή κατ” άλλο τρόπο εντολών πληρωμής ή μεταφοράς κεφαλαίων σε οποιοδήποτε σύστημα πληρωμών εκκαθάρισης ή και διακανονισμού συναλλαγών που λειτουργεί εντός ή εκτός της Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων εντολών εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος.

Φαινόμενο μαζικού bank run φαίνεται ότι παίρνει η πρωτοφανής απόφαση του Eurogroup να κουρευτούν έως και 10% οι καταθέσεις στις τράπεζες, που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες τα αιτήματα για απόσυρση καταθέσεων από τη Μεγαλόνησο ξεπερνούν το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό.

Μάλιστα, η Φρανκφούρτη έχει ήδη αιτηθεί επίσπευση των διαδικασιών, δηλαδή η απόφαση να ληφθεί σήμερα, φοβούμενη μαζική απόσυρση καταθέσεων και από άλλες χώρες. Η απάντηση του Νίκου Αναστασιάδη ήταν αρνητική, με αποτέλεσμα εκπρόσωπος της ΕΚΤ να επισκέπτεται το προεδρικό μέγαρο για να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις.

Μέσα σε όλα, μετά και το αδιέξοδο στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, στο τραπέζι έχουν πέσει και νέες προτάσεις για τις καταθέσεις.

Η πρώτη αφορά στο να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερο κούρεμα των χρημάτων, που είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες, ώστε το απαιτούμενο ποσό να συγκεντρωθεί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς – και μόνο –, ώστε να μην απαιτηθεί έξωθεν βοήθεια.

Η δεύτερη προτείνει τα χρήματα, που θα χάσουν οι καταθέτες από το κούρεμα, να τους δοθούν με ομόλογα φυσικού αερίου, από τα μελλοντικά έσοδα, δηλαδή, που θα εισπράξει το κυπριακό Δημόσιο από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Πηγή: www.offsite.com.cy

 

By