Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κύπρος: Με νέα φόρμουλα για το ξέπλυμα

Στην κρίσιμη συνεδρία του Eurogroup, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής.

© Fedor Patrakov | Dreamstime.com
© Fedor Patrakov | Dreamstime.com

Με μία νέα φόρμουλα για την αξιολόγηση του κυπριακού νομικού πλαισίου, κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη συνεδρία του Eurogroup ο νέος Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Ο κ. Σαρρής, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, αναχωρεί σήμερα για την κοινοτική πρωτεύουσα, όπου αύριο θα έχει επαφές μεταξύ άλλων με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφκανγκ Σόιμπλε, αλλά και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Κομισιόν και της Ευρωζώνης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σαρρής είπε ότι θα προταθεί η διενέργεια ελέγχου υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, με την εμπλοκή της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης και αν είναι αναγκαίο ο έλεγχος να επικουρείται από ιδιώτες εμπειρογνώμονες.

Υπενθυμίζεται ότι στην περασμένη του συνεδρία στις 12 Φεβρουαρίου το Eurogroup αποφάσισε την αξιολόγηση του κυπριακού νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος από ανεξάρτητο ιδιωτικό οίκο, παρά τις ανησυχίες και τις ενστάσεις της Λευκωσίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαρρής, η φόρμουλα καταρτίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο ΥΠΟΙΚ, στην παρουσία του ιδίου, του τέως Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή, του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητρίαδη, κατά την οποία συζητήθηκε το όλο θέμα, όπως και οι όροι εντολής της αξιολόγησης.

 

 

By