Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κύπρος: Συνεννόηση με τη Ρωσία για το δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ

Οι δύο πλευρές θα έχουν συζητήσεις για διαφοροποίηση των όρων αποπληρωμής του ρωσικού δανείου.

fosphotos.com | Angeliki Panagiotou
fosphotos.com | Angeliki Panagiotou

Εντός της ημέρας ή αύριο, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης θα αποστείλει επιστολή στη ρωσική κυβέρνηση για διαφοροποίηση των όρων αποπληρωμής του ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, επιβεβαιώνοντας σχετική είδηση του πρακτορείου Reuters, βασισμένη σε έγγραφο της τρόικας περί συμφωνίας της Ρωσίας για αναδιάρθρωση του δανείου, ανάφερε ότι η δανειακή σύμβαση προέβλεπε εφάπαξ αποπληρωμή του δανείου το 2016.

«Εκείνο που ζητά η κυπριακή κυβέρνηση είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και με δόσεις, αρχίζοντας από το 2018 και μείωση του επιτοκίου», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Είπε επίσης ότι από τη στιγμή που η Βουλή ενέκρινε τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο, άνοιξε και ο δρόμος για διευθέτηση των όρων του ρωσικού δανείου.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι, εντός της εβδομάδας αναμένεται και η έγκριση από τον μηχανισμό στήριξης, της εκταμίευσης της πρώτης δόσης του δανείου των 10 δισ. ευρώ, ύψους τριών δισεκατομμυρίων. Η εκταμίευση αναμένεται να γίνει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Πηγή: offsite.com.cy

By