Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κύπρος: Τέσσερις κρίθηκαν ένοχοι για την έκρηξη στο Μαρί

Κατηγορίες για ανθρωποκτονία και θάνατο εξ αμελείας για τα 13 θύματα στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς

Emergency personnel are seen at the entrance of a military base where a large explosion occurred in southern Cyprus

 

Ένοχοι για τη φονική έκρηξη στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011, κατά την οποία έχασαν την ζωή τους 13 άνθρωποι, κρίθηκαν σήμερα από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας τέσσερις από τους συνολικά έξι κατηγορούμενους.

Ειδικότερα ο πρώην υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας κρίθηκε ένοχος με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης θανάτου εξ’ αμελείας και τα ηγετικά μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  Ανδρέας Νικολάου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Αντρέας Λοϊζίδης ένοχοι με την κατηγορία της πρόκλησης θανάτου εξ’ αμελείας. Αντίθετα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο πρώην υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Σάββας Αργυρού αθωώθηκαν και απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες εις βάρος τους.

Οι τέσσερις θα τελούν υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι τις 24 Ιουλίου, ημερομηνία που δόθηκε από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου για αγόρευση από τους συνηγόρους τους για μετριασμό της ποινής.

Έντονες αντιδράσεις από τους συγγενείς των θυμάτων

Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας έγινε σε τεταμένο κλίμα στο χώρο του Δικαστηρίου απ’ όπου φυγαδεύτηκαν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι τέσσερις κατηγορούμενοι.

«Έξαλλη» η μάνα των διδύμων ναυτών – θυμάτων της έκρηξης αποχώρησε μετά την ανακοίνωση της απόφασης από την αίθουσα φωνάζοντας «αίσχος», γράφει η κυπριακή εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος»

Αγανακτισμένοι εμφανίστηκαν και οι υπόλοιποι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την αποχώρηση από τα δικαστήρια των συνολικά έξι κατηγορουμένων για την υπόθεση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By