Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κύπρος: Αισιοδοξία για καλό αποτέλεσμα από την πρώτη αξιολόγηση της τρόικας

Η κυβέρνηση δούλεψε εντατικά το προηγούμενο διάστημα,  σημείωσε ο υπ. Οικονομικών,Χάρης Γεωργιάδης

 

xaris-georgiadisΑισιοδοξία ότι από την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής από την Τρόικα θα προκύψει ένα καλό αποτέλεσμα, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

«Η Κυβέρνηση δούλεψε εντατικά τα προηγούμενο διάστημα, είμαι αισιόδοξος πως θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα μέσα από τη διαδικασία αξιολόγησης προς την οποία προσβλέπουμε. Η διάθεση και η ετοιμότητα της Κυβέρνησης να υλοποιήσει ένα εκτεταμένο εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα είναι δεδομένη», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μία ημέρα πριν την έναρξη της αξιολόγησης από την Τρόικα.

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησης να τηρήσει τις πρόνοιες του προγράμματος που η Κύπρος συμφώνησε με τους διεθνείς δανειστές της, λέγοντας ότι «η διάθεση και η ετοιμότητα της Κυβέρνησης με συνέπεια να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα είναι καλά γνωστή».

Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως ο προϋπολογισμός του 2014 θα παρουσιάζει μείωση των κρατικών δαπανών της τάξης του 11%, που αντιστοιχεί σε 700 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του 2013, πλην των εξόδων για την καταβολή τόκων, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα επιβληθούν νέες φορολογίες, καθώς, όπως είπε οι φορολογίες που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Διευκρίνισε ότι ο στόχος της μείωσης του κρατικού μισθολογίου δεν θα επιτευχθεί από μία νέα κατ’ ανάγκη μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα, υπογραμμίζοντας πως «η μείωση στο κρατικό μισθολόγιο επιχειρείται πρώτα μέσα από τη συγκράτηση και μείωση του μεγέθους της δημόσιας υπηρεσίας, με αυστηρή τήρηση των μηδενικών προσλήψεων έναντι των αφυπηρετήσεων, αλλά και από επανεξέταση όλων των παρεμφερών ωφελημάτων, όπως είπε των υπερωριών των επιδομάτων βάρδιας».

Στις δηλώσεις του, ο κ. Γεωργιάδης διαχώρισε το πρόγραμμα προσαρμογής σε τρεις πυλώνες, τις διαρθρωτικές αλλαγές, τα δημόσια οικονομικά και το χρηματοπιστωτικό τομέα, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον πλέον κρίσιμο.

Εξορθολογισμός κρατικών δαπανών

Ο κ. Γεωργιάδης επιβεβαίωσε πως στον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό θα υπάρξει μείωση των κρατικών δαπανών, πλην των δαπανών για την καταβολή τόκων της τάξης του 11%, που αντιστοιχεί σε 700 εκατομμύρια, λέγοντας πως αυτό το θέμα θα τονιστεί στις επαφές την Τρόικα.

«Η έμφαση της Κυβέρνησης και αυτό που θα αναδείξουμε στην επαφή μας με την Τρόικα που ξεκινά αύριο θα είναι η προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών και όχι η προσπάθεια αύξησης των εσόδων, η οποία θεωρώ πως σε καιρό ύφεσης δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική», είπε και πρόσθεσε: «Μια σειρά από φορολογικές αυξήσεις που έχουν αποφασιστεί, έχουν εφαρμοστεί, έχουν περιληφθεί στο μνημόνιο δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα».

Ανέφερε χαρακτηριστικά, πως «σε μια εποχή που ο ιδιωτικός τομέας, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις υφίστανται με οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης, δεν θα μπορούσε το κράτος να συνεχίσει να ξοδεύει ωσάν να μην συνέβαινε τίποτε».

Αναφερόμενος στο κρατικό μισθολόγιο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτό «είναι αναλογικά το μεγαλύτερο της Ευρώπης και πρέπει να μειωθεί και θα μειωθεί», διαχωρίζοντας ωστόσο το στόχο της μείωσης του κρατικού μισθολογίου από μία νέα κατ’ ανάγκη μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέντευξη Τύπου για τους πρώτους τέσσερις μήνες της θητείας του, ότι δεν θα επιβληθούν νέες περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως «συνεπώς η μείωση στο κρατικό μισθολόγιο επιχειρείται πρώτα μέσα από τη συγκράτηση και μείωση του μεγέθους της δημόσιας υπηρεσίας, με αυστηρή εφαρμογή της πολιτικής των μηδενικών προσλήψεων έναντι των αφυπηρετήσεων, αλλά και από επανεξέταση όλων των παρεμφερών ωφελημάτων όπως είναι το ζήτημα των υπερωριών, των επιδομάτων βάρδιας και λοιπά».

Εξάλλου, ερωτηθείς αν θα επηρεαστούν οι μισθοί του κρατικού τομέα από τις περικοπές, ο κ. Γεωργιάδης παρατήρησε πως «οι μισθοί δεν διασφαλίζονται τόσο με πολιτικές δηλώσεις και διακηρύξεις».

«Κάτι τέτοιο από μέρος μου θα ήταν εύκολο», τόνισε, για να προσθέσει όμως ότι «οι μισθοί διασφαλίζονται από τις πραγματικές δυνατότητες μιας οικονομίας και τις πραγματικές δυνατότητες των δημοσίων οικονομικών, τα οποία δεν μπορεί να βρίσκονται σε αναντιστοιχία με την πραγματική κατάσταση της οικονομίας».

Λάβαμε τα μηνύματα για την Τράπεζα Κύπρου

Για το χρηματοπιστωτικό τομέα, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε εκ νέου την ανάγκη η Τράπεζα Κύπρου να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης, προσθέτοντας πως το ΥΠΟΙΚ βρίσκεται σε συνεχή επαφή και σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, η οποία ως Αρχή Εξυγίανσης φέρει την ευθύνη της ολοκλήρωσης χωρίς άλλη καθυστέρηση της διαδικασίας εξυγίανσης της τράπεζας Κύπρου.

«Έχουμε λάβει τα μηνύματα της Τρόικας, του Eurogroup, που θεωρούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου ως προτεραιότητα και απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη άλλων αποφάσεων, θεωρώ πως και η ΚΤΚ έχει καταγράψει και συμφωνεί και προς αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνονται οι προσπάθειες», είπε.

Επεσήμανε δε πως «η γρήγορη και χωρίς άλλη καθυστέρηση έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από την εξυγίανση θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε νέα αποφασιστικά βήματα σε σχέση με τον περιορισμό, τη χαλάρωση και τελικά την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων».

Εκφράζοντας τη θέση της Κυβέρνησης ότι «πως ήδη αργήσαμε», ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η έξοδος της Τράπεζας από καθεστώς εξυγίανσης και η απόδοσή της στους νέους μετόχους «θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε το διάλογο που έχει ξεκινήσει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κυρίως με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε σχέση με τα όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εγείρει στη γνωστή επιστολή του».

Καθορίστηκαν οι οροφές δαπανών στον προϋπολογισμό

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμα ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία καταρτισμού του προϋπολογισμού για το 2014, προσθέτοντας ότι έχουν καθοριστεί η οροφή των δαπανών και το σύνολο του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και η οροφή των δαπανών ανά Υπουργείο ή ανά ανεξάρτητη υπηρεσία.

«Και μέσα σε αυτά τα στενά πλαίσια η διαδικασία ή η προσπάθεια καταρτισμού του προϋπολογισμού βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε.

Θα εξεταστούν και άλλες επιλογές για την πώληση χρυσού

Ερωτηθείς αν υπάρχει δέσμευση για πώληση του χρυσού, ο κ. Γεωργιάδης αφού είπε ότι υπάρχει στο μνημόνιο αναφορά στο ενδεχόμενο πώλησης του χρυσού, ως μια επιλογή της μείωσης του χρέους της Δημοκρατίας προς την ΚΤΚ, προσθέτοντας ότι «οφείλω να πω πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση».

«Αντιθέτως θα εξεταστούν όταν έρθει η ώρα όλες οι επιλογές ή, αν θέλετε, και άλλες επιλογές», είπε, υπενθυμίζοντας πως η διαχείριση των αποθεμάτων χρυσού είναι ευθύνη της ΚΤΚ.

Σε ερώτηση ότι υπάρχει περίπτωση να μην πωληθούν, ο κ. Γεωργιάδης περιορίστηκε να αναφέρει πως «όταν έρθει η ώρα θα εξεταστούν και άλλες επιλογές».

Ερωτηθείς για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Γεωργιάδης, αφού ανέφερε ότι η θέση της Κυβέρνησης για αυτό το θέμα, όπως και για τα άλλα θέματα, δεν θα είναι δογματική αλλά στη βάση τεκμηρίωσης, είπε πως έχει ήδη επιλεγεί οίκος από τον ιδιωτικό τομέα που θα διενεργήσει μελέτη, προκειμένου η Κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις της.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να υπάρχει μια αρχική μελέτη που να εφοδιάζει με δεδομένα και τεκμηρίωση για λήψη αποφάσεων, κατέληξε.

Πηγή : Offsite

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By