Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Επιπλέον βοήθεια θα ζητήσει η Κύπρος – Διαψεύδει η Ευρώπη

Κύκλο επαφών έχει ο Νίκος Αναστασιάδης με Όλι Ρεν, Μπαρόζο και Ρομπάι.

Anastasiadis kipros

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του άτυπου Eurogroup και του Ecofin στο Δουβλίνο με την Κύπρο να μονοπωλεί την ατζέντα. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επικοινώνησε  με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν και να τον ενημερώνει πως η Λευκωσία θα ζητήσει επιπλέον βοήθεια. Σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται για γραπτή δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη  προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ για το ίδιο θέμα.

Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαψεύδουν ότι η Κύπρος ζητά να  περισσότερα χρήματα από τα 10 δισ. ευρώ που συμφώνησε με την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αλλά εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει νωρίτερα τους διαρθρωτικούς πόρους της Ε.Ε. για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

«Πιστεύω ότι η θέση  της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι ότι το ύψος της συμβολής θα παραμείνει στα 10 δισ. ευρώ» δήλωσε σε Γερμανικά μέσα ο  υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν

Αρχικά, η Κύπρος επρόκειτο να συμβάλει με 7 δις. Ευρώ ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συμβολή θα αυξηθεί σε 13 δις. ευρώ, στο πλαίσιο ενός πακέτου διάσωσης που αναμένεται να ανέλθει συνολικά σε 23 δι. ευρώ.

«Γνωρίζω ότι πλέον οι ανάγκες χρηματοδότησης είναι κάπως ψηλότερες για την περίοδο 2013-2016, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο», επέμεινε είπε ο Φρίντεν.

Την ίδια ώρα ο Όλι Ρεν σημείωνε πως θα ζητήσει από το σημερινό Eurogroup την έγκριση της επιμήκυνσης αποπληρωμής των δανείων που έχουν λάβει Ιρλανδία και Πορτογαλία.  Θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για παράταση της περιόδου ωρίμανσης των δανείων», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει κατ” αρχήν στο μέτρο αυτό που θα βοηθήσει τις δύο χώρες να επιστρέψουν στις αγορές.  «Ελπίζουμε πως θα πετύχουμε παράταση επτά χρόνων», είπε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ο οποίος συζήτησε το θέμα αυτό με τον Πορτογάλο ομόλογό του Βιτόρ Γκασπάρ.

 

By