Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κ. Περιστέρη: Στρατηγός η κάποια σημαντική προσωπικότητα ο ένοικος του τάφου

Ο τάφος είναι Μακεδονικός

foto_11_amfipoliPPP

Μια σημαντική προσωπικότητα ή ακόμα και ένας μεγάλος στρατηγός, ίσως είναι οι πιθανότεροι ένοικοι στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, σύμφωνα με εκτίμηση της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη σημειώνοντας ταυτόχρονα πως  ήξερε από την αρχή ότι το μνημείο πρόκειται  για τάφο, κάτι που επιβεβαιώνει η θύρα που βρέθηκε.

Η ίδια επέμεινε, μιλώντας στην εκπομπή «Ανατροπή» του Mega, ότι ο τάφος είναι Μακεδονικός. «Είναι η εποχή που έχουμε τους μακεδονικούς τάφους, είμαστε τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα και είναι μακεδονικός τάφος αλλά με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά».

Για τις επικρίσεις που δέχεται δήλωσε πως «με πικραίνει αυτό γιατί όταν κάνεις μια δουλειά θα έπρεπε να χαίρονται όλοι οι συνάδελφοι, αλλά ευτυχώς η πλειοψηφία του απλού λαού, των συναδέλφων, είναι μαζί μας».

«Στον Ηφαιστίωνα ανήκει ο τύμβος της Αμφίπολης»

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη «φιλοξενεί» τον στρατηγό και παιδικό φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηφαιστίωνα.

Ο κ. Μαυρογιάννης επεσήμανε ότι «οι Καρυάτιδες εκπέμπουν ένα πολιτικό μήνυμα και παραπέμπουν στο αθηναϊκό πολίτευμα, καθώς ο Ηφαιστίων ήταν Αθηναίος».

«Εάν πρέπει να αναρωτηθούμε πού βρέθηκαν οι πόροι για την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου μνημείου, τα πρώτα χρήματα έφτασαν στον Αντίπατρο πριν από την έκρηξη του Λαμιακού πολέμου, δηλαδή το φθινόπωρο του 323 π.Χ. Αυτό σημαίνει πολλά για τη χρονολόγηση. Εγώ συμφωνώ απολύτως με τη χρονολόγηση του τάφου στο 325-300 π.Χ.» , σημείωσε ο κ.Μαυρογιάννης.

«Εγώ κατέθεσα την άποψη -δεν μπορώ, βεβαίως, να είμαι κατηγορηματικός, δεν υπάρχει επιγραφή- ότι πρόκειται για τον τάφο-ηρώον του Ηφαιστίωνος, του χιλιάρχου στο στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο τελευταίος πέθανε το Νοέμβριο του 324 π.Χ. στα Εκβάτανα της Μηδίας αλλά κανένας αρχαίος συγγραφεύς δεν λέει ότι ο τάφος του Ηφαιστίωνος είναι στη Βαβυλώνα», πρόσθεσε.

By