Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λάζλο Άντορ: Η ανεργία στην Ευρώπη «γίνεται δομική»

Ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος, Λάζλο Άντορ παραδέχθηκε την Πέμπτη ότι η ανεργία στην Ευρώπη «γίνεται δομική»

lazlo610_211113

Μια δυσοίωνη εικόνα σε ό,τι αφορά το μέτωπο της απασχόλησης στην Ευρώπη σκιαγράφησε στο Ευρωκοινοβούλιο ο αρμόδιος επίτροπος Λάζλο Άντορ, προειδοποιώντας ότι η ανεργία γίνεται δομική, και οι αποκλίσεις ανάμεσα στον ευρωπαϊκό πυρήνα και τα κράτη της περιφέρειας μεγεθύνονται.

Παρουσιάζοντας μαζί με τον επίτροπο Όλι Ρεν την Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης της Κομισιόν, ο επίτροπος Άντορ τόνισε επίσης ότι διευρύνεται επίσης η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ικανοτήτων. Ακόμη παρατήρησε ότι η εγκατάλειψη σπουδών αυξάνεται ποσοστιαία, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ανησυχητικό.

Άνιση ανάκαμψη στην ΕΕ

Η ανάκαμψη είναι άνισα κατανεμημένη ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ, υπογράμμισε ο επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική ένταξη. Στάθηκε δε στην επιδείνωση των φαινομένων της ένδειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της ανεργίας.

Οι αποκλίσεις -είπε ο ίδιος- συνδέονται με την μείωση της παραγωγικότητας, που δεν ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, δημιουργώντας κατ” αυτόν τον τρόπο θέσεις εργασίας. Τα κράτη-μέλη, πρόσθεσε, πρέπει να κάνουν περισσότερα στον τομέα της απασχόλησης των νέων και να προχωρήσουν σε επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Αισιόδοξος ο Όλι Ρεν

Από την πλευρά του ο επίτροπος Ρεν, εμφανίστηκε αισιόδοξος στην αρχική του τοποθέτηση, λέγοντας ότι η κατάσταση στην Ευρώπη αντιστρέφεται και το οικονομικό περιβάλλον μεταβάλλεται, καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες επανέρχονται σε τροχιά ανάπτυξης.

fosphotos.com
fosphotos.com

Ωστόσο, μετά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε από πολλούς ευρωβουλευτές, διευκρίνισε: «δεν είπα ότι είμαι ικανοποιημένος από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία. Δεν υπάρχουν περιθώρια για να μείνουμε άπρακτοι».

Τα κράτη μέλη ρυθμίζουν σταδιακά τις ανισορροπίες που υπήρχαν πριν από την κρίση και αναπτύχθηκαν ακόμη και κατά την διάρκεια της, επισήμανε ο Ρεν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By