Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Εκκρεμούν ακόμα αναφορές για 300.000 υπαλλήλους

dimosio650_231113

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία που είχαν στη διάθεση τους οι γενικοί διευθυντές και οι δήμαρχοι προκειμένου να στείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τους σχετικούς πίνακες αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο η διαδικασία προχωράει με βήματα χελώνας καθώς εκκρεμούν οι αναφορές για 300.000 υπαλλήλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον νόμο, οι γενικοί διευθυντές που δεν θα παρουσιάσουν πόσοι ακριβώς εργαζόμενοι από κάθε τμήμα έκαστης διεύθυνσης αντιστοιχούν στο 25% που θα υπαχθούν στη βαθμολογική κλίμακα 9-10, μπορεί ακόμη και να διωχθούν πειθαρχικά. Επίσης,πρέπει να υπολογιστεί πόσοι στο 60% θα βαθμολογηθούν με 7-8 και τέλος πόσοι αντιστοιχούν στο 15% που θα πέσουν κάτω από τη βάση, δηλαδή θα πάρουν από 1 έως 6 βαθμούς.

Στο μεταξύ, η ΑΔΕΔΥ άσκησε έφεση κατά της απόφασης του μονομελούς πρωτοδικείου της Αθήνας, το οποίο έκρινε παράνομη τη «λευκή απεργία» για μπλόκο στην αξιολόγηση. «Η διαδικασία της αξιολόγησης πρέπει να προχωρήσει απρόσκοπτα. Ουδείς μπορεί πλέον να επικαλείται άγνοια ή πλάνη για τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις του σχετικά με την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης, καλυπτόμενος πίσω από την κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ που κρίθηκε με τη δικαστική απόφαση παράνομη», υπογραμμίζουν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Από την πλευρά του,ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, είπε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι οι εργαζόμενοι δεν αντιδρούν στον έλεγχο των πλαστών εγγράφων, είναι υπέρ της αξιολόγησης, αλλά κατά του επανελέγχου της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Διότι οι μετατροπές αυτές έγιναν μετά από έλεγχο από τις υπηρεσίες και το ΑΣΕΠ. Όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν μπορεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, 10-20 χρόνια μετά την αξιολόγηση για τη μετατροπή των συμβάσεων, να θέλει να τις κρίνει εκ νέου και με δεδομένο ότι οι μετατροπές αυτές έγιναν μετά από αγώνες και κινητοποιήσεις των εργαζομένων κατά της ομηρίας τους. «Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει στρατιά υπό απόλυση εργαζομένων» είπε ο κ. Μπαλασόπουλος και υποστήριξε ότι ο επανέλεγχος γίνεται κυρίως στο εργατοτεχνικό προσωπικό, διότι η κυβέρνηση θέλει να εκχωρήσει τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες στα μεγάλα συμφέροντα.

By