Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Λίβανος: Αποσύρθηκαν οι αντάρτες από την Άρσαλ

 Mετά από πέντε ημέρες αιματηρών μαχών

syria_jihad

Οι ισλαμιστές αντάρτες αποσύρθηκαν από την πόλη Άρσαλ του Λιβάνου, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, μετά από πέντε ημέρες αιματηρών μαχών παίρνοντας όμως μαζί τους δεκάδες Λιβανέζους στρατιώτες ως ομήρους, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η εκεχειρία που ανακοινώθηκε χθες εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα μετά τις μάχες που ξέσπασαν μεταξύ του στρατού του Λιβάνου και σουνιτών μαχητών από τη Συρία, στο πιο σοβαρό επεισόδιο που καταδεικνύει την εξάπλωση του πόλεμου από τη γειτονική χώρα στον Λίβανο.

Οι κάτοικοι της Άρσαλ, η πλειοψηφία των οποίων είναι σουνίτες, υποστήριζαν από την πρώτη στιγμή τους εξεγερμένους εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Εξάλλου στην πόλη έχουν βρει καταφύγιο 47.000 Σύροι πρόσφυγες και θεωρείται βάση των ανταρτών από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Οι σαλαφιστές σεΐχηδες που διαπραγματεύονταν με τους ισλαμιστές, οι οποίοι κατέλαβαν το Σάββατο την Άρσαλ, κατάφεραν να πετύχουν χθες την αποχώρηση των ανταρτών από την πόλη σε διάστημα 24 ωρών. Τώρα οι ίδιοι λένε ότι θα διαπραγματευτούν για την απελευθέρωση των Λιβανέζων στρατιωτών που κρατούν αιχμάλωτοι τους τζιχαντιστές.

Σήμερα δεν σημειώθηκε καμία σύγκρουση, ενώ ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσε ότι τα στρατεύματα, τα οχήματα και τα άρματα μάχης που είχαν αναπτυχθεί γύρω από την πόλη αποσύρονταν.

Στο εσωτερικό της Άρσαλ «κανένας ένοπλος δεν φαινόταν σήμερα», δήλωσε ο Ουάκιφ Χάλαφ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, ενώ συμπλήρωσε ότι έχουν σημειωθεί καταστροφές σε καταστήματα και σπίτια.

Από τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 17 Λιβανέζοι στρατιώτες και δεκάδες τζιχαντιστές και άμαχοι.

Εξάλλου 19 στρατιώτες και 20 αστυνομικοί εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι από τους αντάρτες, οι οποίοι άφησαν χθες ελεύθερους τρεις αστυνομικούς.

Ένας Σύρος γιατρός στην Άρσαλ ανέφερε ότι τουλάχιστον 42 πολίτες σκοτώθηκαν, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ μιλά για 38 νεκρούς και 268 τραυματίες μεταξύ των πολιτών. Επιπλέον, μετά την κήρυξη της εκεχειρίας ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου απομάκρυνε από την πόλη 44 τραυματίες, ιδίως γυναίκες και παιδιά.

Στο μεταξύ τουλάχιστον 1.700 Σύροι πρόσφυγες που είχαν εγκατασταθεί στην Άρσαλ επέστρεψαν σήμερα στην πατρίδα τους.

By