Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Λίβανος: Νεκροί δέκα στρατιώτες σε συγκρούσεις

Αγνοούνται άλλοι 13, στα σύνορα με τη Συρία

syria_xoms_antartes

Δέκα λιβανέζοι στρατιώτες σκοτώθηκαν μετά από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν το Σάββατο με ενόπλους στα σύνορα με τη Συρία και συνεχίζονται και σήμερα, σύμφωνα με  τον διοικητή του στρατού του Λιβάνου.

Ο στρατηγός Ζαν Καχουάτζι ανακοίνωσε τον νέο απολογισμό και την εξαφάνιση 13 στρατιωτών σε συνέντευξη Τύπου τη δεύτερη ημέρα των συγκρούσεων, οι οποίες ξέσπασαν χθες μετά τη σύλληψη ενός φερόμενου ως μέλους του Μετώπου αλ Νόσρα, του συριακού παρακλαδιού της αλ Κάιντα, στον Λίβανο.

«Ο στρατός έχασε 10 μάρτυρες, 25 ακόμη τραυματίστηκαν εκ των οποίων τέσσερις αξιωματικοί, και 13 στρατιώτες αγνοούνται, πιθανόν κρατούνται αιχμάλωτοι», δήλωσε ο Καχουάτζι.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κατάσταση στην περιοχή Άαρσαλ, στα σύνορα με τη Συρία, παραμένει «εξαιρετικά επικίνδυνη» και υπογράμμισε ότι η επίθεση των ενόπλων εναντίον του στρατού ήταν «προμελετημένη«.

«Η τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε χθες δεν ήταν μια τυχαία επίθεση (…) Ήταν προμελετημένη εδώ και πολύ καιρό, περίμεναν την κατάλληλη στιγμή η οποία ήταν τις τελευταίες 48 ώρες«, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι μάχες ξεκίνησαν χθες το απόγευμα μετά τη σύλληψη ενός Σύρου, του Ίμαντ Άχμαντ Τζόμαα, ο οποίος όπως ανέφερε ο λιβανέζικος στρατός παραδέχθηκε ότι ανήκει στο Μέτωπο αλ Νόσρα.

Μετά τη σύλληψή του, ένοπλοι άνδρες περικύκλωσαν σημεία ελέγχου στην περιοχή Άαρσαλ πριν ανοίξουν πυρ εναντίον των στρατιωτών και επιτεθούν σε ένα αστυνομικό τμήμα, όπου σκοτώθηκαν δύο πολίτες.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην περιοχή του βορειοανατολικού Λιβάνου, όπου η κατάσταση είναι τεταμένη μετά την έναρξη του εμφυλίου στη γειτονική Συρία τον Μάρτιο του 2011.

By