Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λίβανος: 24ωρη παράταση της εκεχειρίας

Μεταξύ του Λιβανέζικου στρατού και των ισλαμιστών μαχητών

adartes syria

Παρατάθηκε για 24 ώρες ακόμη η εκεχειρία μεταξύ του Λιβανέζικου στρατού και των ισλαμιστών μαχητών, που έχουν καταλάβει την πόλη Άρσαλ , όπως δήλωσαν μουσουλμάνοι ιερωμένοι που μεσολαβούν μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών ώστε να αποχωρήσουν οι ισλαμιστές από την πόλη και να αποφευχθεί η επέμβαση του στρατού.

Ασθενοφόρα κατάφεραν να εισέλθουν στην πόλη και ένα στρατιωτικό όχημα απομάκρυνε κάποιους κατοίκους. Όμως οι σιίτες κάτοικοι της πόλης Λάμπουα εμπόδισαν το απόγευμα μια οχηματοπομπή που μετέφερε βοήθεια να εισέλθει στην πόλη Άρσαλ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν και η οποία μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα οι δύο σαλαφιστές σεΐχηδες δήλωσαν ότι τρεις Λιβανέζοι στρατιώτες που κρατούνταν αιχμάλωτοι από τους ισλαμιστές αντάρτες έχουν αφεθεί ελεύθεροι και συμπλήρωσαν ότι οι μαχητές έχουν αρχίσει να αποχωρούν από την πόλη που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Επιπλέον, οι ιερωμένοι έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των υπόλοιπων μελών των δυνάμεων ασφαλείας του Λιβάνου που κρατούνται αιχμάλωτοι, τονίζοντας ότι πρόκειται για 27 ανθρώπους: 10 στρατιώτες και 17 αστυνομικούς.

Στρατιωτική πηγή έχει αναφέρει ότι οι αντάρτες κρατούν συνολικά 22 στρατιώτες και 17 αστυνομικούς.

24ωρη εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 19:00 χθες Τρίτη στην πόλη Άρσαλ την οποία ελέγχουν από το Σάββατο αντάρτες του Μετώπου αλ Νόσρα και του Ισλαμικού Κράτους. Ο στρατός του Λιβάνου έχει αναπτύξει σημαντικές δυνάμεις γύρω από την πόλη, όμως κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν σχεδιάζει να αρχίσει άμεσα επιχείρηση ανακατάληψής της, αλλά να απομακρύνει τους αμάχους.

Όπως δήλωσε τοπικός αξιωματούχος της Άρσαλ «οι (τζιχαντιστές) του Μετώπου αλ Νόσρα έχουν εγκαταλείψει την πόλη, όμως αυτοί του Ισλαμικού Κράτους εξακολουθούν να είναι παρόντες» σε αυτή.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), 38 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 268 έχουν τραυματιστεί από τις μάχες στην πόλη, στην οποία ζουν 35.000 κάτοικοι και 47.000 πρόσφυγες.

Ο στρατός του Λιβάνου από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι 17 στρατιώτες και δεκάδες ισλαμιστές αντάρτες έχουν σκοτωθεί στις μάχες, που ξέσπασαν το Σάββατο μετά τη σύλληψη του Ίμαντ Άχμαντ Τζόμα, ενός επικεφαλής του Μετώπου αλ Νόσρα, του συριακού παρακλαδιού της αλ Κάιντα.

By