Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λαβρόφ: «Η Δύση δεν ενδιαφέρεται για τα αίτια συντριβής του μαλαισιανού αεροσκάφους»

Καταγγέλλοντας «έλλειψη διαφάνειας» στη διεξαγωγή των ερευνών

Malaysia-Airlines-ukraine-debris

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση και την Ουκρανία ότι έχουν «χάσει κάθε ενδιαφέρον» για την έρευνα σχετικά με τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της Malaysia Airlines που εκτελούσε την πτήση MH-17 , καταγγέλλοντας την ίδια στιγμή «έλλειψη διαφάνειας» στη διεξαγωγή της.

«Είμαστε στην πράξη οι μόνοι που συνεχίζουμε να δίνουμε προσοχή σε αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα.

«Έχουμε σχηματίσει την εντύπωση ότι οι άλλοι έχουν χάσει κάθε ενδιαφέρον σχετικά με την έρευνα», συμπλήρωσε.

Το Boeing 777 της Malaysia Airlines κατερρίφθη από πύραυλο στις 17 Ιουλίου, ενώ εκτελούσε πτήση από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ, με 298 επιβάτες, από τους οι 193 ήταν Ολλανδοί και βρισκόταν πάνω από περιοχή που ελέγχεται από τους φιλορώσους αντάρτες.

Το έργο των διεθνών ειδικών στο σημείο της συντριβής έχει ανασταλεί από αρχές Αυγούστου εξαιτίας των μαχών στις γύρω περιοχές.

Το Κίεβο και οι δυτικές χώρες κατηγορούν τους αυτονομιστές ότι εκτόξευσαν τον πύραυλο, ενώ η Μόσχα και οι αντάρτες κατηγορούν το Κίεβο.

«Μετά τις πρώτες σχεδόν υστερικές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας και των ανταρτών, αυτοί που τις έκαναν τηρούν σιωπή για την έρευνα», ανέφερε ο κ. Λαβρόφ.

Ακόμα «δεν έχουμε ακούσει καμιά σαφή εξήγηση για το γεγονός ότι η πλήρης αποκρυπτογράφηση των δεδομένων από τους καταγραφείς του αεροσκάφους δεν είναι ακόμη διαθέσιμη και γιατί η Ουκρανία ακόμη δεν έχει παρουσιάσει την καταγραφή των συνομιλιών ανάμεσα στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του Ντνιπροπετρόφσκ (ανατολική Ουκρανία) με όλα τα αεροσκάφη που πετούσαν στην περιοχή εκείνη τη στιγμή», τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Η Ρωσία «θέτει τα ίδια ερωτήματα στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ), αλλά δεν υπάρχει καμιά διαφάνεια όσον αφορά το ζήτημα αυτό», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

By