Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διάλογο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης

Σκληρή επίθεση στη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας εξαπέλυσε το πρωί του Σαββάτου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών

lavrovxkerrry600_050314

Σκληρή επίθεση στη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας εξαπέλυσε το πρωί του Σαββάτου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορώντας τις νέες Αρχές στο Κίεβο πως λαμβάνουν εντολές από εξτρεμιστές, αλλά ταυτόχρονα διαμηνύοντας πως η Μόσχα είναι ανοιχτή σε «έντιμο και επί ίσοις όροις» διάλογο με άλλα κράτη για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

«Η μεταβατική κυβέρνηση […] δεν είναι ανεξάρτητη. Εξαρτάται, δυστυχώς από ριζοσπαστικούς εθνικιστές που εκτέλεσαν ένα ένοπλο πραξικόπημα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα. Σημειώνεται πως η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της μεταβατικής ουκρανικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επανέλαβε τη θέση της Μόσχας πως δεν έχει καμία απ΄ ευθείας εμπλοκή στην κατάσταση στην Κριμαία. Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία αρνείται πως τα στρατεύματα που έχουν ουσιαστικά καταλάβει τη χερσόνησο είναι ρωσικά, αντιτείνοντας πως πρόκειται για «ομάδες αυτοάμυνας», ισχυρισμός που έχει απορριφθεί με ειρωνείες από τη Δύση.

crimea600_030314ii

Ωστόσο, ο κ. Λαβρόφ επεσήμανε πως η Μόσχα είναι «ανοιχτή σε έντιμο, επί ίσοις όροις και αντικειμενικό διάλογο με τους ξένους εταίρους μας ώστε να βρεθεί ένας δρόμος να βοηθήσουμε την Ουκρανία να εξέλθει από την κρίση».

Εξίσου σκληρό μήνυμα έστειλε από την πλευρά του ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρέι Ντεστσίτσια, επαναλαμβάνοντας πως το Κίεβο δεν θα παραδώσει την Κριμαία και ότι θα κάνει τα πάντα για να επιλυθεί η κρίση στην ουκρανική χερσόνησο ειρηνικά.

«Η Κριμαία είναι και θα παραμείνει ουκρανικό έδαφος και δεν θα την παραδώσουμε σε κανένα», δήλωσε ο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Κίεβο.

Αναφερόμενος στους θανάτους διαδηλωτών στη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Ντεστσίτσια είπε: «Βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις για να επιλύσουμε την κρίση μέσω της διπλωματίας. Ήδη είχαμε πάρα πολλά θύματα».

Η νέα ανταλλαγή «βολών» ήλθε ώρες αφότου η ουκρανική Υπηρεσία Φύλαξης Συνόρων κατήγγειλε πως ρώσοι στρατιώτες εκδίωξαν ουκρανούς συνοριοφύλακες από φυλάκιο στην ανατολική Κριμαία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

By