Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Λαβρόφ: Να έχουν λόγο οι ρωσόφωνοι στην ανατολική Ουκρανία

Ο Λαβρόφ υποστήριξε πως η διάλυση της Ουκρανίας δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας αλλά πρόσθεσε πως η Μόσχα θέλει να τυγχάνουν ισότιμης μεταχείρισης από το Κίεβο όλοι οι πολίτες της χώρας

lafrof_sergkei

Οι ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας πρέπει να συμμετάσχουν στην εκπόνηση του συντάγματος που πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα για τον τύπο κράτους που θα είναι η Ουκρανία, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σέργκει Λαβρόφ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με το σουδανό ομόλογό του, ο Λαβρόφ δήλωσε πως η διάλυση της Ουκρανίας δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας αλλά πρόσθεσε πως η Μόσχα θέλει να τυγχάνουν ισότιμης μεταχείρισης από το Κίεβο όλοι οι πολίτες της χώρας.

Ο Λαβρόφ αρνήθηκε τις κατηγορίες της Ουκρανίας και των ΗΠΑ ότι η Ρωσία έχει μυστικούς πράκτορες που υποθάλπουν την αναταραχή στην ανατολική Ουκρανία και δήλωσε πως ζητεί να δοθούν εξηγήσεις για δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης ότι ο Τζον Μπρέναν, διευθυντής της CIA, επισκέφθηκε το Κίεβο.

«Θέλουμε κυρίως να καταλάβουμε τι σημαίνουν οι πληροφορίες για μια επείγουσα επίσκεψη στο Κίεβο του διευθυντή της CIA, κυρίου Μπρέναν», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Προς το παρόν δεν μας έχουν δώσει πειστικές εξηγήσεις», πρόσθεσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη πως η Ρωσία θεωρεί ότι «η υποκρισία υπερβαίνει τα όρια» στην αντίδραση των Δυτικών στα γεγονότα στην Ουκρανία.

«Μπορεί κανείς να θυμηθεί ότι η βία στη Μαϊντάν (την πλατεία του Κιέβου που έγινε εστία της φιλοευρωπαϊκής αμφισβήτησης), η οποία είχε αποτέλεσμα δεκάδες και δεκάδες νεκρούς, είχε χαρακτηρισθεί δημοκρατία, ενώ γίνεται λόγος για τρομοκρατία σχετικά με ειρηνικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τώρα στα νοτιοανατολικά», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνέντευξη Τύπου. «Η υποκρισία υπερβαίνει τα όρια», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Υπέρ δημοψηφίσματος τάσσεται ο Τουρτσίνοφ

By