Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λαγκάρντ: Προτεραιότητα για το τραπεζικό σύστημα η ανακεφαλαιοποίηση

Η ανακεφαλαιοποίηση, η αναδιάρθρωση και, όπου απαιτείται, το κλείσιμο τραπεζών πρέπει να αποτελούν προτεραιότητες για το τραπεζικό σύστημα σύμφωνα με δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Economy Club of New York.

lagardeΑναφορικά με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι απαιτείται πολιτική με περισσότερες συλλογικές λύσεις, ενώ επανέλαβε τη θέση για οικονομική και νομισματική ένωση.

Σύμφωνα με την επικεφαλή του ΔΝΤ, η ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό αποτελεί επιλογή για το τραπεζικό σύστημα και την κρίση χρέους, ενώ τόνισε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται μια πραγματική τραπεζική ένωση που θα ενισχύσει τα θεμέλια της νομισματικής ένωσης και θα συμβάλει στην ασφάλεια των καταθέσεων και ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος, εξασφαλίζοντας χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν καταφέρει πολλά τον τελευταίο καιρό, κρίνει η Λαγκάρντ, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενώ υποστήριξε πως η συμφωνία για τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό θα «ανακουφίσει» και την Ελλάδα. Παρόλα αυτά, επισημαίνει ότι πολλές τράπεζες βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο αναδιαμόρφωσης με μη επαρκή κεφάλαια και με πάρα πολλά επισφαλή δάνεια.

 

By