Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λαγκάρντ και Στουρνάρα συναντήθηκαν «ιδιωτικά» στο Παρίσι

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου απέφυγε να σχολιάσει την πρόσφατη παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη

BELGIUM-EU-EUROZONE

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας είχε μια ανεπίσημη – «ιδιωτική» σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο Παρίσι την Τρίτη 3 Ιουνίου, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Πέμπτη.

Πιο ειδικά, ο κ. Ράις δήλωσε πως μπορεί να επιβεβαιώσει πως οι κ.κ. Λαγκάρντ και Στουρνάρας συναντήθηκαν στο Παρίσι την Τρίτη 3 Ιουνίου παρουσία του Πόουλ Τόμσεν. Αν και δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για το περιεχόμενο της συνάντησης αρκέσθηκε να αναφέρει πως αφορούσε την περαιτέρω εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, αλλά και θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

«Επιβεβαιώνω τη συνάντηση, αλλά δεν έχω να προσθέσω κάποιες λεπτομέρειες», τόνισε, προσθέτοντας πως δεν είναι κάτι το «ασυνήθιστο» η Κριστίν Λαγκάρντ να έχει κατά καιρούς «ιδιωτικές» συναντήσεις με αξιωματούχους. Μάλιστα, αν και ο Ράις ερωτήθηκε για το εάν η συζήτηση αφορούσε το χρέος, αλλά και για το κατά πόσον είναι φυσιολογικό στις ιδιωτικές συναντήσεις να μετέχει και ο κ. Τόμσεν (και να ταξιδεύει μάλιστα από τις ΗΠΑ για να παρίσταται) το στέλεχος του Ταμείου δεν θέλησε να σχολιάσει.

Ερωτηθείς για τους λόγους που οδήγησαν στην αναβολή της δημοσίευσης της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα ο Ράις είπε πως αναμένει τη δημοσιοποίηση της έκθεσης τις αμέσως επόμενες ημέρες και δικαιολόγησε τις καθυστερήσεις λέγοντας πως οφείλονται σε εσωτερικό θέμα του Ταμείου.

«Είναι εσωτερικό το θέμα και σχετίζεται με την επεξεργασία των στοιχείων. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο», είπε, ενώ ερωτηθείς για το εάν ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά η καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της έκθεσης επανέλαβε πως πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα.

Ακόμη, κατά την ενημέρωση Τύπου ο Ράις ρωτήθηκε και για την παραίτηση του Χ. Θεοχάρη από τη θέση του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θέμα που αρνήθηκε να σχολιάσει, καθώς όπως τόνισε είχε μόλις ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή.

Ερωτηθείς για πιθανά προβλήματα από την λήξη των εργασιών της Ολομέλειας της Ελληνικής Βουλής εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, λέγοντας πως δεν αναμένει να υπάρξει κάποιο εμπόδιο από νομοθετικής πλευράς.

Ο ίδιος ανέφερε πως κλιμάκιο στελεχών του ΔΝΤ θα πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη στην Αθήνα στα μέσα Ιουλίου, ωστόσο όπως υπογράμμισε δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το εάν θα μετέχει στην αποστολή αυτή και ο Πόουλ Τόμσεν.

Κληθείς να σχολιάσει μέρος της δήλωσης που εξέδωσε την προηγούμενη Παρασκευή το ΔΝΤ και ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν «οξύ πρόβλημα σταθερότητας» ο Ράις παρέπεμψε για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει την επόμενη εβδομάδα το Ταμείο.

Τι απάντα το υπουργείο Οικονομικών

Και από την ελληνική πλευρά επιβεβαιώθηκε, έστω και σε δεύτερο χρόνο, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους Κριστίν Λαγκάρντ και Πόουλ Τόμσεν.

Αν και ο κ. Στουρνάρας διέψευσε νωρίτερα σε δημοσιογράφους ότι συναντήθηκε με την επικεφαλής του ΔΝΤ, τελικά λίγη ώρα αργότερα πηγές του υπουργείου επιβεβαίωσαν τη συνάντηση, καθώς αυτή επιβεβαιώθηκε πλήρως από την πλευρά του ΔΝΤ.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης αρκέστηκαν να δηλώσουν πως στη συνάντηση εξετάσθηκαν θέματα σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: news.in.gr

By