Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Λεπτές ισορροπίες από το ξεκίνημα

Η υπόθεση επιλογής του νέου επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στη θέση του Πάνου Τσακλόγλου, άναψε την πρώτη φωτιά στο γραφείο του κ. Χαρδούβελη, με τον καπνό να φτάνει τουλάχιστον μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου

Δύσκολη “πρεμιέρα” αναμένεται να έχει σήμερα το απόγευμα ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στη πρώτη του συνεδρίαση στο Eurogroup. Αν και όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος θα βεβαιώσει τους ομολόγους του ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει απολύτως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σχετικά με την εφαρμογή όσων αναφέρει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, οι εταίροι αναμένεται να του θέσουν ζήτημα ακόμα και εμπλοκής των δύο υποδόσεων εαν δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των 12 προαπαιτούμενων δράσεων.

Αν και ο κ. Χαρδούβελης γνώριζε όταν έλεγε το “ναι” στον πρωθυπουργό ότι αναλαμβάνει τη “δυσκολότερη δουλειά στον κόσμο” όπως χαρακτηριστικά έχει γράψει ο ξένος τύπος για τη θέση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, δεν περίμενε ότι τόσο σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τέτοιες δυσκολίες.

Αυτό που σίγουρα όμως δεν περίμενε ήταν να βρεθεί τόσο σύντομα αντιμέτωπος με μια εσωτερική κρίση στο υπουργείο του και μάλιστα με πρωταγωνιστές ορισμένα από τα μέλη του καινούργιου επιτελείου του.

Η υπόθεση επιλογής του νέου επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στη θέση του Πάνου Τσακλόγλου, άναψε την πρώτη φωτιά στο γραφείο του κ. Χαρδούβελη, με τον καπνό να φτάνει τουλάχιστον μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου.

Ενδεικτικό της έκρυθμης κατάστασης που προκλήθηκε εξαιτίας της επιλογής του επικεφαλής του ΣΟΕ, είναι ότι στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν χθες ότι «Ο πρόεδρος του ΣΟΕ επιλέγεται από τον Υπουργό, ενώ οι γενικοί γραμματείς από τον Πρωθυπουργο», ρίχνοντας ακόμα λίγο νερό στο μύλο των σεναρίων που έχουν φτιαχτεί τις τελευταίες μέρες.

Το γεγονός όμως ότι ο Πρόεδρος του ΣΟΕ είναι μια νευραλγική θέση για τη λειτουργία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, προκάλεσε την πρώτη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του Μεγάρου Μαξίμου για το πρόσωπο το οποίο τελικά θα επιλεγεί.

Όπως φάνηκε το πρόσωπο που αρχικά εμφανίστηκε ως το απόλυτο “φαβορί” για την θέση του επικεφαλής του ΣΟΕ, ο καθηγητής Μανώλης Μαματζάκης, δεν ικανοποίησε τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος διεμήνυσε ότι θα προτιμούσε κάποιον που να τον γνωρίζει καλύτερα και να τον εμπιστεύεται.

Αποτέλεσμα ήταν το Μέγαρο Μαξίμου να κάνει ένα βήμα πίσω αποδεχόμενο την πρόταση του κ. Χαρδούβελη για τον καθηγητή Στεφανάδη. Ακόμα και η στήριξη που του παρείχε το Μέγαρο Μαξίμου για τα άρθρα του το 2011 για το ενδεχόμενο συντεταγμένης επιστροφής στη δραχμή, δείχνουν ότι προς το παρόν το θέμα θεωρείται λήξαν.

Μένει να δούμε αν σε αυτή την περίπτωση ισχύει το “η αρχή είναι το ήμισυ του παντός” ή το “κάθε αρχή και δύσκολη”. Ο καιρός θα δείξει.

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By