Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Λ. Οίκος: Δεν απέκλεισε τη συνάντηση Ομπάμα με τον Ιρανό ομόλογο του

 …στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη

iran

Ο αναπληρωτής σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφάλειας Μπεν Ρόουντς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας συνάντησης του Αμερικανού προέδρου με τον Ιρανό ομόλογό του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό ο Ρόουντς είπε ότι στο επίσημο πρόγραμμα δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, όμως πρόσθεσε ότι δεν αποκλείονται «τέτοιου είδους επαφές» κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την άλλη, επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον Ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ. Η εκπρόσωπος του υπουργείου, Τζεν Ψάκι, είπε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «χαιρετίζει τη δέσμευση» του Ζαρίφ για συνομιλίες με την ομάδα «5+1» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία) όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, την οποία η Δύση κατηγορεί ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Δύο Αμερικανοί γερουσιαστές πάντως, ο Δημοκρατικός Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο Ρεπουμπλικανός Λίντσεϊ Γκρέιαμ, κάλεσαν σήμερα τον Ομπάμα να ακολουθήσει «σκληρή γραμμή» απέναντι στο Ιράν στην ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Μενέντεζ, που είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και ο Γκρέιαμ, ο οποίος ασκεί σημαντική επιρροή σε διεθνή θέματα, σε επιστολή τους προς τον Αμερικανό πρόεδρο τον καλούν να επαναβεβαιώσει ότι στόχος της Ουάσινγκτον είναι να μην επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ότι προκειμένου να επιτρέψει την πιθανότητα μιας διπλωματικής συμφωνίας ζητά από την Τεχεράνη να προχωρήσει σε συγκεκριμένες, επαληθεύσιμες ενέργειες.

Ο Ομπάμα, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μισέλ, έφτασε απόψε στη Νέα Υόρκη όπου αύριο Τρίτη θα εκφωνήσει την ομιλία του. Την ίδια ημέρα θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση και ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στην πόλη θα συναντηθεί με τουλάχιστον τρεις ηγέτες άλλων χωρών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By