Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Λιβύη: Αρχίζει σήμερα η δίκη των δύο υιών του Καντάφι

Η δίκη θα ξεκινήσει μία ημέρα μετά την παραίτηση του μεταβατικού πρωθυπουργού της Λιβύης Αμπντουλάχ αλ Θίνι 

gaddafisaadi

Ο Σαάντι και ο Σαϊφ αλ Ισλάμ, δύο από τους γιούς του Μουάμαρ Καντάφι, αναμένεται να εμφανιστούν σήμερα ενώπιον δικαστηρίου της Λιβύης αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για διαφθορά και εγκλήματα πολέμου μαζί με περισσότερους από 30 άλλους πρώην αξιωματούχους του καθεστώτος Καντάφι.

Η δίκη θα ξεκινήσει μία ημέρα μετά την παραίτηση του μεταβατικού πρωθυπουργού της Λιβύης Αμπντουλάχ αλ Θίνι ύστερα από επίθεση που δέχτηκε ο ίδιος και η οικογένειά του και μετά την αποπομπή του προκατόχου του Αλί Ζεϊντάν πριν από περίπου ένα μήνα.

«Αν δεν έχουν μία δίκαιη δίκη τότε τίθεται εν αμφιβόλω το κατά πόσο η δικαιοσύνη στη νέα Λιβύη δεν είναι επιλεκτική», δήλωσε η Χάναν Σαλάχ, ερευνήτρια για τη Λιβύη στο παράρτημα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της οργάνωσης Human Rights Watch.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν ανησυχίες για το αν η δικαστική εξουσία στη Λιβύη μπορεί να παρέχει μία δίκαιη δίκη παρότι η κυβέρνηση κέρδισε πέρυσι το δικαίωμα να δικάσει στη χώρα τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Καντάφι αντί να τον παραπέμψει στο ΔΠΔ.

Ο Σαάντι Καντάφι, που είχε μία σύντομη καριέρα ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, εκδόθηκε στη Λιβύη από τον Νίγηρα στις αρχές Μαρτίου. Ενδεχομένως να εμφανιστεί σήμερα στο δικαστήριο της Τρίπολης για πρώτη φορά για να του απαγγελθούν κατηγορίες, αλλά αυτό εξαρτάται από το αν οι αρχές έχουν ολοκληρώσει το έργο της συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων.

Ο πιο γνωστός από τους γιούς του Καντάφι, ο Σαϊφ αλ Ισλάμ, ο οποίος εθεωρείτο και διάδοχός του, αναμένεται να εμφανιστεί μέσω τηλεδιάσκεψης στο δικαστήριο. Κρατείται από την πανίσχυρη πολιτοφυλακή της δυτικής πόλης Ζιντάν που αρνείται να τον παραδώσει στην κυβέρνηση.

Ο Αμπντουλάχ αλ Σενούσι, ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Καντάφι, θα εμφανιστεί σήμερα στο δικαστήριο μαζί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Αμπντούλ Ατι Αλ Ομπέιντι.

By