Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λιβύη: Νέες σφοδρές μάχες στην Τρίπολη

Aνάμεσα σε αντίπαλες ομάδες ενόπλων

libya-oil

Νέες σφοδρές μάχες ξέσπασαν ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες ενόπλων στην Τρίπολη της Λιβύης, μερικές ώρες αφότου ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί την πρωτεύουσα σύντομα, ίσως την επόμενη εβδομάδα, για να προσπαθήσει να διαμεσολαβήσει προκειμένου να κηρυχθεί εκεχειρία.

Πυρά όπλων, ρίψεις ρουκετών Γκραντ και πυροβόλα ακούγονταν από νωρίς το πρωί κοντά στο αεροδρόμιο και σε συνοικίες της Τρίπολης.

Ο Ισπανός διπλωμάτης Μπερναρντίνο Λεόν, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα από 1η Σεπτεμβρίου, επιθυμεί να τερματιστούν οι μάχες ανάμεσα στις παραστρατιωτικές ομάδες από τη Μισράτα και μαχητές από την δυτική πόλη Ζιντάν, η αντιπαλότητα των οποίων οδήγησε να ξεσπάσουν τον προηγούμενο μήνα οι χειρότερες συγκρούσεις μετά την εξέγερση του 2011, που οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.

Οι μάχες, στις οποίες αναμετρώνται δυνάμεις των ανταρτών που πολέμησαν μαζί τον Καντάφι, ανάγκασαν τον ΟΗΕ και τη Δύση να απομακρύνουν εσπευσμένα τους διπλωμάτες και τους υπηκόους τους, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η Λιβύη οδεύει πάλι σε εμφύλιο πόλεμο.

Τρία χρόνια αφού το προσωποπαγές καθεστώς του Καντάφι κατέρρευσε, οι προσπάθειες να εκδημοκρατιστεί η χώρα μοιάζουν να μην καρποφορούν και η Λιβύη εμφανίζεται να οδεύει προς το χάος.

By