Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λιβύη: Aρνείται κάθε σχέση με το δεξαμενόπλοιο που φόρτωσε πετρέλαιο η Βόρεια Κορέα

Το περιστατικό αυτό σηματοδότησε την πρώτη πώληση λιβυκού αργού παρακάμπτοντας την κυβέρνηση και θεωρείται ταπεινωτικό για την Τρίπολη

TankerBowshot

Η Βόρεια Κορέα αρνήθηκε την Πέμπτη οποιαδήποτε ευθύνη για το πετρελαιοφόρο, το οποίο φόρτωσε αργό πετρέλαιο από λιμάνι της ανατολικής Λιβύης που ελέγχουν αντάρτες, υποστηρίζοντας ότι το πλοίο, το οποίο έφερε τη σημαία της Βόρειας Κορέας, λειτουργούσε υπό τις οδηγίες αιγυπτιακής εταιρείας.

Το περιστατικό αυτό σηματοδότησε την πρώτη πώληση λιβυκού αργού παρακάμπτοντας την κυβέρνηση και θεωρείται ταπεινωτικό για την Τρίπολη, καθώς η κυβέρνηση αγωνίστηκε σθεναρά κατά των ένοπλων μαχητών που θέλουν να αρπάξουν την εξουσία και τα έσοδα από το πετρέλαιο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Το κοινοβούλιο της Λιβύης απομάκρυνε την Τρίτη από την κυβέρνηση τον πρωθυπουργό Αλί Ζεϊντάν, αφότου αντάρτες φόρτωσαν το αργό πετρέλαιο στο δεξαμενόπλοιο που έφερε τη σημαία της Βόρειας Κορέας, το οποίο έπλευσε προς τα αιγυπτιακά χωρικά ύδατα μετά από επίθεση που δέχτηκε από την αεροπορία της Λιβύης.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι το δεξαμενόπλοιο παραβίασε τους νόμους της μεταφέροντας λαθραίο φορτίο και ότι έχει ειδοποιήσει τη Λιβύη καθώς και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό ότι δεν έχει καμία σχέση με το πλοίο.

«Ως εκ τούτου, το πλοίο δεν έχει καμία σχέση με τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας προς το παρόν και η ΛΔΚ δεν φέρει καμία ευθύνη σε ότι αφορά το πλοίο», δήλωσε η Ναυτιλιακή Διοίκηση της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ειδήσεων KCNA.

Το πρακτορείο μετέδωσε ότι είχε προσωρινά επιτραπεί στην αιγυπτιακή εταιρεία Golden East Logistics να χρησιμοποιεί την σημαία της Βόρειας Κορέας στο πλαίσιο μιας εξάμηνης σύμβασης που υπεγράφη στα τέλη του Φεβρουαρίου. Η εταιρεία αγνόησε το αίτημα να εγκαταλείψει το λιμάνι της Λιβύης χωρίς να φορτώσει στο πλοίο πετρέλαιο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, είναι ασαφές προς τα πού ήταν προγραμματισμένο να πλεύσει το πλοίο.Η Λιβύη έχει ζητήσει από την Αίγυπτο, αλλά και άλλες χώρες, να σταματήσουν την πορεία του δεξαμενόπλοιου, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λιβύης, Χαμπίμπ αλ-Αμίν.

By