Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Την αναβάθμιση 25 ελληνικών λιμανιών προωθεί η Κομισιόν

Θα συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων θαλάσσιων συνδέσεων μικρών αποστάσεων.

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Προτάσεις για την αναβάθμιση συνολικά 319 λιμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου στη λίστα περιλαμβάνονται και 25 ελληνικά, κατέθεσε η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν συνολικά έως και 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, ενώ θα συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων θαλάσσιων συνδέσεων μικρών αποστάσεων. Τα  319 λιμάνια διαχειρίζονται συνολικά το 96% των εμπορευμάτων και το 93% των επιβατών που διέρχονται από τα λιμάνια της Ευρωπαϊκής “Ενωσης.

Τα ελληνικά λιμάνια της λίστας είναι αυτά της Αθήνας (Πειραιάς), της Χαλκίδας, των Χανίων (Σούδα), της Χίου, της Ελευσίνας, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου, της Καλαμάτας, του Κατάκολου, της Καβάλας, της Κέρκυρας, της Κυλλήνης, του Λαυρίου, της Μυκόνου, της Μυτιλήνης, της Νάξου, της Πάρου, της Πάτρας, της Ραφήνας, της Ρόδου, της Σαντορίνης, της Σκιάθου, της Σύρου, της Θεσσαλονίκης και του Βόλου.

Έως το 2030 προβλέπεται αύξηση κατά 50% του διακινούμενου φορτίου και η Κομισιόν εκτιμά ότι έως το 2030 μπορούν να δημιουργηθούν από 110.000 έως 165.000 νέες θέσεις εργασίας στους λιμένες.

Η Κομισιόν προτείνει, μεταξύ άλλων, περισσότερο διαφανείς και ανοικτές διαδικασίες για την ανάθεση των παρόχων λιμενικών υπηρεσιών και δίνει μεγαλύτερη ελευθερία στις λιμενικές αρχές να επιβάλουν τέλη υποδομής.

By