Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λιχτενστάιν: Αλλαγή στάσης για το τραπεζικό απόρρητο

Ανοιχτό σε χαλάρωση του τραπεζικού απορρήτου το Λιχτενστάιν.

Liechtenstein_flagΤο Λιχτενστάιν είναι έτοιμο να συζητήσει την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τους καταθέτες των τραπεζών του, ζητώντας παράλληλα την επιεική μεταχείρισή τους, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Άντριαν Χάσλερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelslatt.

Σύμφωνα με τον Χάσλερ το Λιχτενστάιν ζητά από την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναγνωρίσει ότι τα τραπεζικά του ιδρύματα αποτελούν «ένα σημαντικό και νόμιμο εργαλείο σχεδιασμού των μεταβιβάσεων και της ασφάλειας των εισοδημάτων».

«Ως μικρή χώρα, θα ήταν μη ρεαλιστικό να πούμε ότι αρνούμαστε εκ προοιμίου κάθε συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την διευρυμένη ανταλλαγή πληροφοριών. Αλλά αυτό δεν μπορεί να σημαίνει μόνο νέες υποχρεώσεις για εμάς, πρέπει επίσης να υπάρξει διόρθωση στην ανισότητα μεταχείρισης των φορολογουμένων και στις διακρίσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το 2009 ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) διέγραψε το Λιχτενστάιν από την γκρίζα λίστα των φορολογικών παραδείσων , όταν η χώρα υπέγραψε σειρά συμφωνιών για την ανταλλαγή πληροφοριών στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

By