Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Δεν στηρίζω πια την τρικομματική»

Συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου στο Χρήστο Κούτρα – Τι λέει για Oικονομικά του ΠΑΣΟΚ, Κυβέρνηση, Γιώργο Παπανδρέου.

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

— Η Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα δεν στηρίζει πια την κυβέρνηση, ούτε προτίθεται να μπει στο κυβερνητικό σχήμα αποκαλύπτει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Χρήστο Κούτρα για το thepaper.gr, ο κ. Λοβέρδος εγκαλεί την τρικομματική για γραφειοκρατική λογική και τον ΣΥΡΙΖΑ για δημαγωγική αντιπολίτευση του τύπου «όλα τα κιλά-όλα τα λεφτά». Διαφωνεί με τις εκλογές τώρα και προτείνει – αν χρειαστεί – η λύση να προέλθει από την Βουλή.

Καταθέτει δέκα συγκεκριμένες αντι-υφεσιακές προτάσεις και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η Συμφωνία θα μπει στη Βουλή.

Χαρακτηρίζει υποκριτική την χρηματοδότηση των κομμάτων σήμερα, εξηγεί την δική του πρόταση και αφήνει υπονοούμενα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ θυμίζοντας ότι – πέραν των άλλων – οι βουλευτές έδιναν 500 ευρώ το μήνα συνδρομή…

—————

Κύριε Πρόεδρε συμμερίζεστε την αισιοδοξία της κυβέρνησης για θετικές εξελίξεις στην οικονομία; Υπάρχει η αναβάθμιση από τον οίκο fitch, υπάρχουν θετικές δηλώσεις από το εξωτερικό, υπάρχει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που φαίνεται ότι πάει καλά και παρακολουθούμε τους πολιτικούς αρχηγούς που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να κάνουν λόγο για στροφή της χώρας προς καλύτερες μέρες.

Οι θυσίες του ελληνικού λαού επί τρία χρόνια και οι αντίστοιχες πολιτικές προσπάθειες, τις οποίες επί δυο χρόνια πολέμησε η ΝΔ, πιάνουν τόπο. Η χώρα σε λίγο καιρό θα σταθεροποιηθεί. Η κατάσταση, όμως, στην πραγματική οικονομία είναι εφιαλτική. Η ύφεση και η ανεργία βρίσκονται σε παροξυσμό. Και οπωσδήποτε απειλούν τα δημόσια οικονομικά. Ακόμη κι αν με τη συμφωνία και των δανειστών μπουν πολλά προβλήματα κάτω από το χαλί, η συνάντηση πραγματικής οικονομίας και δημόσιων οικονομικών είναι αναπόφευκτη. Σήμερα αναβάλλεται, γιατί η κυβέρνηση,  δίχως να πειράζει τα νούμερα, τα ταξινομεί με τρόπο βολικό γι” αυτήν. Η αλήθεια όμως δεν κρύβεται στην πραγματική οικονομία. Και εκεί η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε επί της ουσίας.

 Μπορείτε σας παρακαλώ να μας περιγράψετε δέκα κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα και θα είναι αντιυφεσιακές;

Έχουμε καταθέσει πολύ περισσότερες. Αφού θέλετε μόνο  δέκα, σημειώστε τις εξής: κατάργηση δέσμευσης λογαριασμών επιχειρήσεων με βάση ανώνυμη καταγγελία. Ρύθμιση θεμάτων εικονικών τιμολογίων με συμβιβασμό. Αυτο-αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων. Σαφής ρύθμιση ποινικών ευθυνών μελών ΔΣ Ανωνύμων Εταιρειών. Συμψηφισμός χρεών δημοσίου και επιχειρήσεων, ή, εν πάση περιπτώσει, άρση ποινικών και διοικητικών κυρώσεων. Συμμετοχή στο ΕΣΠΑ (πχ ΕΤΕΑΝ) και των επιχειρήσεων που έχουν χρέη. Κατάργηση διπλών δημοσιονομικών ελέγχων και από τη Διοίκηση και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ιδρυση και έναρξη λειτουργίας επιχειρήσεων  σε μία ημέρα με δήλωση του «Νόμου 105».Αποποινικοποίηση αγορανομικών  παραβάσεων. Αποποινικοποίηση οφειλών προς το Δημόσιο έως 75000 ευρώ αμιγούς κεφαλαίου. Νομίζω είμαστε σαφείς.

 Στην  τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή , για το πολυνομοσχέδιο , καταψηφίσατε και εσείς και ο κύριος Αηδόνης , αυτό συνεπάγεται και διαφορετική αντιμετώπιση από πλευράς του κόμματος σας σε ότι έχει να κάνει με την κυβέρνηση; Δηλαδή η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» στηρίζει ή όχι την κυβέρνηση;

loverdos_thepaper

Οχι πια. Από την ψηφοφορία εκείνη, η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα αποτελεί κόμμα της υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Είμαστε ένα  ευρωπαικό, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα της υπεύθυνης αντιπολίτευσης με διμέτωπο αγώνα ως προς τις αδράνειας και τα λάθη μιας φίλο-γραφειοκρατικής κυβέρνησης και μιας λαϊκίστικης, αντί-ευρωπαϊκής και δημαγωγικής αντιπολίτευσης του «όλα τα λεφτά, όλα τα κιλά».

[content_left title=»»][infopane color=»6″ icon=»http://thepaper.gr/wp-content/uploads/2013/05/1369060137_right_quote_alt.png»]Κάναμε συνδιάσκεψη στο Σπόρτινγκ  με 2000 πολίτες παρόντες. Πολίτες αληθινούς, όχι μεταφερόμενους, ή τηλεοπτικούς.[/infopane][/content_left]


Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από τις δημοσκοπήσεις. Εχουμε ένα κόμμα που δεν το ξέρουν ακόμη οι πολίτες και που ιδρύθηκε μόλις πριν ένα μήνα. Μόλις στις 20 του μηνός ξεκινήσαμε τις περιοδείες μας στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πάτρα. Σε δύο  μήνες θα έχουμε οργανωθεί στις επτά αποκεντρωμένες περιφέρειες της χώρας. Και σιγά-σιγά σε όλη τη χώρα. Κι όμως, δεκάδες χιλιάδες πολίτες ήδη μας προτιμούν. Και είμαστε βέβαιοι για την πορεία μας. Έχουμε πίστη και πολλούς νέους ανθρώπους, είτε νέους στην ηλικία είτε νέους στην πολιτική ανεξαρτήτως ηλικίας, που δουλεύουν ακούραστα γράφοντας κείμενα και μιλώντας με τον κόσμο. Κάναμε συνδιάσκεψη στο Σπόρτινγκ  με 2000 πολίτες παρόντες. Πολίτες αληθινούς, όχι μεταφερόμενους, ή τηλεοπτικούς. Με τον αγώνα μας θα πάμε πολύ καλά. Τίποτα δεν χαρίζεται.

Είδαμε δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα που καταγράφουν τη δύναμη του κόμματος σας περίπου στο 2%. Είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία; Πιστεύετε ότι το κόμμα σας θα μπει στη Βουλή όταν γίνουν οι εκλογές;

Πρόθεσή σας στις ευρωεκλογές , είναι να έχετε δικό σας ψηφοδέλτιο ή είστε ανοιχτός και σε συνεργασίες, δηλαδή σε ένα ευρύτερο σχήμα;

Ιδρυθήκαμε για να δώσουμε μία λύση στους πολίτες της Δημοκρατικής Παράταξης, την οποία φιλοδοξούμε να ξανακάνουμε μεγάλη. Δεν θα τους απογοητεύσουμε λοιπόν. Η ενότητα και οι συγκλίσεις αποτελούν καταστατική μας  αρχή. Γι” αυτό ονομαστήκαμε » Συμφωνία». Ωστόσο πολλά θα κριθούν από την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων. Και μην ξεχνάτε ότι είμαστε κόμμα της υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Με τα κόμματα του 5-2-1 στο διορισμό κρατικών αξιωματούχων δεν έχουμε καμμία σχέση. Με το «τρικομματικό μυστρί», που έκανε εγκαίνια της οδού Κορίνθου-Πατρών και μόλις φύγαν  οι κάμερες φύγαν  και οι μπουλντόζες, δεν έχουμε καμμία σχέση. Κι είμαστε απολύτως απέναντι σε μια τρικομματική κυβέρνηση που ιδρύει συνεχώς και νέες μονάδες του κράτους. Απέναντι σε μια τρικομματική κυβέρνηση που υπηρετεί τη γραφειοκρατία. Άρα οι συνεργασίες με τα κόμματα αυτά δεν φαίνονται εύκολες ή πιθανές.

 Μπορεί να υπάρξει ενιαία κεντροαριστερά;

Εξαρτάται από αυτά που πρεσβεύουν τα κόμματά της.  Μου  κάνει εντύπωση πως ανοίγει αυτή η συζήτηση κάθε φορά που κάποιος, όχι πάντα ο ίδιος, στην παλιά κεντροαριστερά διεκδικεί και κάτι. Αυτές οι τεχνικές όμως δεν πιάνουν πια. Αρκετά. Οι πολίτες τις απεχθάνονται.

 Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία; Και επίσης, αν σας γίνει πρόσκληση από τον πρωθυπουργό να συμμετάσχετε στην κυβέρνηση, το κόμμα σας θα απαντήσει θετικά;

Όχι, δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε. Η κυβέρνηση αυτή έχει καταθέσει σαφές δείγμα γραφής. Διαφωνούμε με μια τρικομματική κυβέρνηση που δεν συγκροτεί μέτωπο κατά της ύφεσης και της ανεργίας. Ούτε εκλογές πρέπει να γίνουν. Αν χρειαστεί, μπορεί να δοθεί λύση από αυτή την Βουλή. 

Κύριε πρόεδρε η βασική πηγή ψηφοφόρων σας φαίνεται ότι είναι από το ΠΑΣΟΚ , και είναι απολύτως λογικό αφού και εσείς αλλά και πολλά στελέχη του κόμματος σας προέρχεστε από εκεί , οπότε δεν θα μπορούσα να μην σας ρωτήσω αν το ΠΑΣΟΚ «τελείωσε» αν θεωρείται ότι έκανε τον ιστορικό του κύκλο και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που αποχωρήσατε;

Δεν μιλώ για το ΠΑΣΟΚ. Και φυσικά δεν το καταγγέλλω. Έζησα μέσα σε αυτό το κόμμα, έδωσα μάχες… Ρωτήστε καλύτερα τα στελέχη του. Με τους πολίτες όμως που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ και τώρα απομακρύνθηκαν συμπίπτουμε σε πολλά. Συναντιώμαστε και με πολλούς έχουμε ήδη κοινή πορεία. Θα ξανακάνουμε μεγάλη τη Δημοκρατική Παράταξη.

Γνωρίζουμε ότι δεν είχατε διατελέσει σε κομματικά αξιώματα εντός του ΠΑΣΟΚ όμως δεν είχατε αντιληφθεί τίποτα από την κατάσταση που αποκαλύφθηκε για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ; Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να δώσει λογαριασμό στον κόσμο που πήγαν τα χρήματα;

Δεν ήμουν ποτέ μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, του Εκτελεστικού Γραφείου κλπ. Ουδείς πρόεδρος με πρότεινε και ουδέποτε διεκδίκησα κομματικό αξίωμα. Πεδίο δράσης μου ήταν πάντα η Βουλή.

Γι” αυτό και η κομματική γραφειοκρατία ποτέ δεν με στήριξε. Αντίθετα ήταν πάντα απέναντί μου. Το συνδικαλιστικό του ΠΑΣΟΚ, που τώρα είναι ΣΥΡΙΖΑ, έκρυβε  στις εκλογές του 2009 τα φυλλάδιά μου.

Ήμουν πρώτος σε ψήφους Βουλευτής και τα φυλλάδιά μου δεν τα έβρισκες σχεδόν πουθενά. Συνεπώς, μην με ρωτάτε για θέματα της κομματικής γραφειοκρατίας.[content_right title=»»][infopane color=»6″ icon=»http://thepaper.gr/wp-content/uploads/2013/05/1369060137_right_quote_alt.png»]Α! Μην ξεχνάτε πως οι Βουλευτές στο ΠΑΣΟΚ δίναμε και 500 ευρώ το μήνα συνδρομή[/infopane][/content_right]

Και μιας και αναφερόμαστε στα οικονομικά των κομμάτων θα ήθελα να σας ρωτήσω για την πρόταση σας περί ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων. Κάποιοι λένε ότι αυτό θα καθιστούσε αυτομάτως τα κόμματα πιόνια των μεγάλων χρηματοδοτών και επίσης κάποιοι σας κατηγορούν για λαϊκισμό αφού λένε ότι η πρόταση σας ακούγεται ωραία στα αφτιά του κόσμου που αποστρέφεται το πολιτικό σύστημα.

Πιόνια γίνονται όσοι χρηματοδοτούνται παράνομα. Όταν ξέρεις την πηγή της χρηματοδότησης όλα λειτουργούν δημοκρατικότερα, καλύτερα, τιμιότερα, πολιτικότερα. Σήμερα ισχύει πλαφόν χρηματοδότησης 15000 ευρώ από ιδιώτες. Τί υποκρισία!!! Κατάργηση του πλαφόν, δυνατότητα σε ένα κόμμα να μην δέχεται την κρατική χρηματοδότηση, ίδρυση νομικών προσώπων που θα διαχειρίζονται τη χρηματοδότηση, δυνατότητα χρηματοδότησης και από εταιρείες είναι ορισμένες από τις προτάσεις του νόμου που καταθέσαμε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν καλός πρωθυπουργός; Προσέφερε ή έβλαψε; Την στάση του τώρα, μετά από όλα αυτά, πως την αξιολογείτε;

Του έπεσαν στην πλάτη προβλήματα σαράντα ετών που έπρεπε να τα λύσει σε λίγες ημέρες. Έδωσε μάχες. Τις απόψεις μου τις έλεγα ενώ ήμουν υπουργός, ίσως θυμάστε. Τότε που ως πρωθυπουργός ήταν πανίσχυρος. Τώρα δεν έχουν νόημα αυτές οι συζητήσεις. Τα θέματα αυτά θα τα παραλάβει η ιστορία. 

Το παρόν πολιτικό σύστημα πέθανε;

 Το δικομματικό με τη μεταπολιτευτική του μορφή άλλαξε. Έγινε πολυκομματικό. Και από το Νοέμβριο του 2011  έχουμε πολυκομματικές κυβερνήσεις. Αυτές είναι μεγάλες μορφικές αλλαγές. Τις κακές του συνήθειες όμως δεν τις άλλαξε. Η μείζων αντιπολίτευση κάνει τα ίδια, όπως όλες οι μεταπολιτευτικές, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε τα ίδια με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η τρικομματική κυβέρνηση λειτουργεί όπως σας προ-είπα. Σαν να είμαστε στο 2006!!! Και με μία επιβάρυνση σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις της κρίσης: η κυβέρνηση παραμερίστηκε από το διευθυντήριο των τριών πολιτικών αρχηγών. Και τώρα διαβάζω πως θέλουν να ιδρύσουν και ένα δήθεν συντονιστικό παρα-όργανο. Θυμίζω πως όταν ο Γ. Παπανδρέου συγκάλεσε, μετά την παραίτησή του, τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, ορισμένοι βάλαμε τις φωνές. Τώρα το θεωρούν και κατόρθωμα να ποδοπατούν τους θεσμούς, δυσκολεύοντας έτσι περαιτέρω τη λειτουργία των υπουργών.

Διάβασα  μία συνέντευξή σας – στο ΑΠΕ- στην οποία λέτε ότι εσείς έχετε διαβατήριο για τη Νέα Ελλάδα. Και το ερώτημα είναι γιατί εσείς έχετε διαβατήριο, δεν είστε νέος στην πολιτική.

Γιατί απέδειξα, σε θέσεις-ηλεκτρικές καρέκλες, πως μπορώ να κάνω ρήξεις, να συγκρούομαι και να έχω αποτελέσματα. Η κρίση χρειάζεται πολιτικούς με αυτά τα χαρακτηριστικά. Οι πολιτικοί του γλυκού νερού, που έγιναν μεγάλοι μοιράζοντας τα κρατικά λάφυρα, φάνηκαν ανήμποροι να αντιμετωπίσουν την κρίση και εξαφανίστηκαν. Οι πολίτες στις πρόσφατες εκλογές το αναγνώρισαν αυτό, αυξάνοντας το ποσοστό των ψήφων μου στη Β Αθηνών, εν μέσω γενικής κατάρρευσης

 Και για επίλογο θα ήθελα να μου πείτε τι νέο κομίζει το κόμμα σας και κυρίως οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτό.

Είμαστε τρεις-τέσσερις έμπειροι στην πολιτική και όλοι οι άλλοι νέοι, είτε στην ηλικία είτε νέοι στην πολιτική. Ολα τα όργανα του κόμματος θα έχουν αυτή την αναλογία στη σύνθεσή  τους. Το πρόταγμα μας: έως να νικήσουμε την ύφεση, πρώτα η πραγματική οικονομία και μετά η πολιτική.

By