Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Λουκέτα σε εφορίες και κατασχέσεις προανήγγειλε ο γ.γ. Εσόδων

Προβληματική η φορολογική διοίκηση παραδέχεται ο Χάρης Θεοχάρης και προαναγγέλλει σαρωτικές αλλαγές στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων

theoxarisΣτρεβλό και αναποτελεσματικό χαρακτήρισε το σύστημα φορολογικής διοίκησης, ο αρμόδιος γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και ανακοίνωσε σειρά παρεμβάσεων από το βήμα του συνεδρίου του 9ου Athens Tax Forum.

«Η κυβέρνηση προωθεί την αναδιοργάνωση όλων των υπηρεσιών, θεσπίζει στόχους ανά εφορία και αξιολογεί το προσωπικό, με στόχο να γεμίσουν τα άδεια δημόσια ταμεία. Η δεξαμενή εσόδων όπως την διαπιστώνει το υπουργείο Οικονομικών είναι: η πληρωμή και έλεγχος των τελών κυκλοφορίας, οι ρυθμίσεις ληξιπροθέσμων οφειλών και  η μείωση του αριθμού των ΔΟΥ. Παράλληλα καταργούνται τα ταμεία των εφοριών και ενοποιούνται τα τμήματα ελέγχου και δικαστικού» υποστήριξε ο γενικός γραμματέας Εσόδων.

Στην ομιλία του, στο συνέδριο,  ο Χάρης Θεοχάρης παραδέχτηκε πως η έλλειψη φορολογικής δικαιοσύνης και η διαφθορά έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους. Για αυτούς τους λόγους η γενική γραμματεία Εσόδων συντάσσει κώδικα ηθικής που θα αντιμετωπίσει τη διαφθορά και ολοκληρώνει την κατάρτιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η σχέση φορολογουμένου – εφοριακού.

Όπως είπε ο Χάρης Θεοχάρης το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να αντιμετωπίσει και την αδυναμία είσπραξης των ληξιπροθέσμων οφειλών, με τις οφειλές πλέον διαχωρίζονται σε ανείσπρακτες και σε αυτές που μπορούν να εισπραχθούν. Η «τελευταία ευκαιρία» όπως ονομάστηκε η ρύθμιση για οφειλές πριν 1/1/2013 θα σημάνει και το τέλος της περιόδου χάριτος καθώς για όσους δεν ενταχθούν προβλέπεται κατάσχεση από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Παράλληλα, το υπουργείο κάνει ένα ακόμα βήμα για την καταπολέμηση του υψηλού ποσοστού μαύρης οικονομίας και αδήλωτης εργασίας.  Εφεξής θα είναι υποχρεωτική η  ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων, ενώ άμεσες θα είναι οι διασταυρώσεις, η αξιοποίηση δεδομένων, οι διασταυρώσεις εισοδημάτων, ο έλεγχος των συντάξεων και έλεγχος των ανασφάλιστων οχημάτων.

 

By